Zullen Elektrische Auto’s Parkeergarages Doen Instorten?

Elektrische auto’s worden steeds populairder vanwege hun energie-efficiëntie en de belofte van een milieuvriendelijkere vorm van vervoer. Echter, hun toenemende gewicht kan een onverwacht probleem veroorzaken: het instorten van verouderde parkeergarages.

Deskundigen in het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen dat het gewicht van elektrische auto’s oude parkeergarages kan doen instorten. Veel meerlaagse parkeergarages hebben structurele gebreken door een gebrek aan onderhoud. Daarom wordt er aanbevolen om draagvermogen toe te voegen aan de infrastructuur. Elektrische voertuigen zijn aanzienlijk zwaarder dan auto’s op benzine, gezien het gewicht van de batterijen die nodig zijn om ze van stroom te voorzien.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit probleem niet alleen relevant is voor het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waarschuwden experts dat parkeergarages over het hele land het risico lopen in te storten door het gewicht van zwaardere elektrische voertuigen.

De Impact van Elektrische Auto’s op Parkeergarages
De opkomst van elektrische voertuigen en grotere voertuigen wordt verwacht een grote impact te hebben op parkeergarages. Volgens het in Londen gevestigde Instituut van Bouwkundig Ingenieurs is het gemiddelde gewicht van een voertuig gestegen van 1,5 metrische ton in 1974 tot bijna 2 metrische ton in 2023.

De cumulatieve belasting van deze voertuigen in parkeergarages kan in bepaalde omstandigheden problemen opleveren. “Als één zwaar beladen pick-up in een zwakke parkeergarage staat, is dat een potentieel ongeluk dat staat te gebeuren,” zei Chris Whapples, een bouwkundig ingenieur en parkeeradviseur.

Mogelijke Oplossingen
Er zijn verschillende mogelijke oplossingen voorgesteld om dit probleem aan te pakken. Een daarvan is het structureel beoordelen van garages. “Als het niet sterk genoeg is, dan moet het versterkt worden,” voegde Whapples toe.

Een andere mogelijke oplossing zou kunnen zijn om voertuigen te screenen voordat ze deze garages binnenrijden. Als deze optie te duur blijkt te zijn, zou een andere mogelijke oplossing kunnen zijn om de “zwaargewichten” op de begane grond te houden.

Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om de veiligheid van parkeergarages te waarborgen naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden. Het is van cruciaal belang dat we de juiste infrastructuur en regelgeving op zijn plaats hebben om deze uitdagingen het hoofd te bieden.