Welke Londense buslijnen zijn elektrisch?

Londen zet grote stappen in de transitie naar een duurzamer openbaar vervoerssysteem door de implementatie van elektrische bussen op diverse routes door de stad. Deze ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de strategie om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Elektrische Bussen in Londen
In het hart van Londen rijden elektrische bussen op routes zoals 507, die loopt van Waterloo station naar Victoria busstation, en 521, van Waterloo station naar London Bridge station. Ook buiten het centrum zijn elektrische bussen actief, bijvoorbeeld op route 98 van Willesden busgarage naar Red Lion Square en route 108 van Stratford International station naar Lewisham station.

De inzet van elektrische bussen is niet beperkt tot het centrum. In de buitenwijken, zoals in Sutton in Zuid-Londen, zijn meer dan 80 nieuwe elektrische bussen ge√Įntroduceerd die rijden op routes 80, 93, 154, 164 en 213. Deze uitbreiding heeft geleid tot een verdubbeling van de frequentie van de zogenaamde Superloop-service en meer dan de helft van de busreizen in Sutton worden nu elektrisch voltooid.

Toekomstvisie en Uitdagingen
Transport for London (TfL) heeft als doel gesteld om tegen 2034 volledig over te schakelen op elektrische bussen. Sinds 2021 koopt TfL uitsluitend elektrische bussen aan. Dit ambitieuze plan vereist niet alleen een uitbreiding van de elektrische busvloot, maar ook de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur, zoals laadstations.

FAQ
Wat zijn de voordelen van elektrische bussen?
Elektrische bussen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en zijn stiller, wat zorgt voor een comfortabelere reiservaring.

Hoeveel elektrische bussen rijden er in Londen?
Per maart 2023 zijn er 950 batterij-elektrische bussen en 20 waterstofbrandstofcelbussen in Londen.

Wat is de Superloop?
De Superloop is een netwerk van snelle busroutes die belangrijke buitenwijken van Londen met elkaar verbinden, met als doel een alternatief te bieden voor priv√©auto’s.

Verklarende Woordenlijst
– Elektrische bus: Een bus die wordt aangedreven door elektriciteit, vaak opgeslagen in batterijen.
– Zero-emission: Voertuigen die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden.
– Transport for London (TfL): De organisatie verantwoordelijk voor het transport in de Britse hoofdstad Londen.
– Superloop: Een voorgesteld netwerk van snelle busroutes in Londen.

Deze elektrificatie van het busnetwerk is een cruciale stap in de richting van een duurzamere en gezondere stad, en toont Londen’s toewijding aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het openbaar vervoer.