Wat is de partij van Biden?

Joe Biden, voluit Joseph Robinette Biden Jr., is een Amerikaanse politicus die momenteel de 46e president van de Verenigde Staten is. Hij is een gematigd lid van de Democratische Partij en heeft een lange en opmerkelijke carrière in de Amerikaanse politiek.

De Vroege Jaren en Politieke Opkomst
Biden werd geboren op 20 november 1942 en na het behalen van zijn rechtenstudie aan de Syracuse University in New York, werkte hij kort als advocaat in Delaware voordat hij zich tot de politiek wendde. In 1972 werd hij gekozen in de Amerikaanse Senaat als lid van de Democratische Partij. Hij werd zes keer herkozen en werd de langstzittende senator van Delaware (1973-2009). Als senator richtte Biden zich op buitenlandse betrekkingen, strafrecht en drugsbeleid.

De Weg naar het Presidentschap
Na twee mislukte pogingen voor de Democratische presidentsnominatie (1988, 2008), was hij de running mate van Barack Obama in 2008 en diende hij twee termijnen (2009-2017) als vicepresident. In 2020 werd Biden de Democratische presidentskandidaat en koos hij Kamala Harris, een Afro-Amerikaanse senator, als zijn running mate. In een van de meest omstreden verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis versloeg Biden president Donald Trump.

Biden en de Democratische Partij
Biden heeft een lange en ingewikkelde relatie met de Democratische Partij. Hij heeft bijna alle Democratische conventies bijgewoond sinds 1972 en is geëvolueerd met zijn partij tot de zeer diverse en progressieve entiteit die het vandaag is.

In de jaren 70 zochten de Democraten een manier om de Republikeinse zuidelijke strategie te dwarsbomen door de inheemse Georgiër Jimmy Carter als president te laten lopen, die Biden sterk steunde. In de jaren 80 heroverwogen de Democraten de erfenis van de New Deal en de Great Society op manieren die soms innovatief leken, maar soms Democratische kiezers achterlieten, en Biden was een van die vroege “neoliberalen”.

Tegen de tijd dat hij werd gekozen voor een nationaal ticket, vertegenwoordigde hij elke kernsterkte die zijn partij behield, en elke fout die het in vele decennia had gemaakt. En hij bleef evolueren als vicepresident van Barack Obama, vaak dienend als een raadgever tegen militaire avonturen en een loyale vriend van de Democratische rang en stand.

De eerste conventie die Joe Biden de kans had om te regisseren en vorm te geven, was een getuigenis van diversiteit, raciale rechtvaardigheid en activisme op het gebied van gezondheidszorg, milieu, economische gelijkheid, wapengeweld en vooral stemrechten, met een zwarte vrouw als zijn running mate.

Conclusie
Joe Biden is een verrassende vertegenwoordiger van een progressieve traditie die niet langer zijn geboorterecht verhandelt voor een puinhoop van transactionele pottage. Onder de dubbele schok van de COVID-19-pandemie en de fundamentele bedreigingen van Trump voor de democratie, hebben de Democraten zich tot een oude betrouwbare krijger gewend die begrijpt dat hij een puur overgangsfiguur is. Zijn apotheose op een virtuele conventie die wordt gedomineerd door de stemmen van mensen van kleur, is de bekroning van een reis voor Joe Biden en voor de Democratische Partij die bijna een halve eeuw geleden begon. Wat er ook gebeurt in november, er is geen weg terug.