Wat is CATL batterij?

De Chinese batterijproducent CATL, bekend als ’s werelds grootste fabrikant van EV-batterijen, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de introductie van de ShenXing Superfast Charging Battery. Deze baanbrekende batterij belooft een revolutie teweeg te brengen in de wereld van elektrische voertuigen door ultrasnel opladen mogelijk te maken.

De ShenXing-batterij maakt gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP) technologie, wat resulteert in een snellere oplaadtijd en betere prestaties bij lage temperaturen. In slechts 15 minuten kan de batterij volledig worden opgeladen, en een oplaadtijd van 10 minuten biedt een bereik van 400 kilometer. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige oplaadtijden van vier tot zes uur voor de meeste EV’s.

Een ander opmerkelijk kenmerk van de ShenXing-batterij is de kosteneffici├źntie en duurzaamheid van LFP-technologie. Hoewel deze batterijen een lagere energiedichtheid hebben, presteren ze beter bij lage temperaturen en zijn ze goedkoper te produceren. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor gebruik in koude klimaten, waar ze zelfs bij temperaturen tot -10┬░C in 30 minuten 80% lading kunnen bereiken.

CATL is van plan om de massaproductie van de ShenXing-batterij tegen het einde van 2023 te starten, met een marktintroductie in 2024. Deze ontwikkeling markeert een belangrijke stap voorwaarts in de EV-industrie en kan een bredere acceptatie van elektrische voertuigen stimuleren door de laadtijden drastisch te verkorten en de gebruikskosten te verlagen.

Naast de ShenXing-batterij heeft CATL ook de Qilin-batterij ontwikkeld, die al beschikbaar is in de Zeekr 001 en een bereik van meer dan 1.000 kilometer biedt. Deze innovaties tonen aan dat CATL een leidende rol speelt in de transitie naar duurzame mobiliteit en de toekomst van elektrische voertuigen vormgeeft.