Wanneer worden elektrische voertuigen goedkoper?

Elektrische voertuigen (EV’s) worden steeds populairder, maar veel consumenten vragen zich af wanneer ze goedkoper zullen worden. Volgens Bloomberg’s New Energy Finance Reports zouden elektrische auto’s tegen 2025 goedkoper kunnen zijn dan traditionele benzine-aangedreven voertuigen. Hoewel de gemiddelde prijs van een nieuwe elektrische auto in 2020 nog $55.600 bedroeg, dalen de prijzen gestaag. Autofabrikanten zoals Chevrolet, Hyundai en Nissan hebben de prijzen van hun instapmodellen verlaagd, en Tesla heeft de prijzen van zijn modellen met $3.000 tot $19.000 verlaagd.

Dalende productiekosten
Een belangrijke factor die bijdraagt aan de dalende prijzen van elektrische voertuigen is de afnemende productiekosten van batterijen. BloombergNEF voorspelt dat elektrische auto’s en bestelwagens tegen 2027 goedkoper zullen zijn om te produceren dan conventionele voertuigen met fossiele brandstoffen. Tegen 2026 zullen grotere voertuigen, zoals elektrische sedans en SUV’s, even goedkoop zijn om te produceren als benzine- en dieselmodellen, en kleine auto’s zullen het jaar daarop de drempel bereiken.

Overheidsinitiatieven en concurrentie
Naast de dalende productiekosten spelen overheidsinitiatieven en concurrentie tussen autofabrikanten een rol in de prijsdaling van elektrische voertuigen. De Inflation Reduct Act heeft bijvoorbeeld geleid tot aanpassingen door autofabrikanten om hun modellen in aanmerking te laten komen voor fondsen onder de nieuwe EV-belastingkredietstructuur. Om in aanmerking te komen, moeten voertuigen voldoen aan prijsdrempels, naast beperkingen op het inkomen van de koper en de herkomst van de componenten.

Conclusie
Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen wanneer elektrische voertuigen goedkoper zullen worden, is het duidelijk dat de prijzen dalen dankzij factoren zoals afnemende productiekosten, overheidsinitiatieven en concurrentie. Naarmate de prijzen blijven dalen, zullen elektrische voertuigen waarschijnlijk een steeds groter marktaandeel veroveren en een belangrijke rol spelen in de wereldwijde transitie naar duurzamere vormen van vervoer.