Waarom u misschien nooit een elektrische auto hoeft te kopen

Het verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s zal officieel in 2035 van kracht worden, nadat Rishi Sunak de netto-nuldeadline met vijf jaar heeft uitgesteld. Desondanks is de overstap naar een elektrische auto nog steeds een verandering die veel bestuurders misschien nooit hoeven te maken. De Britse regering heeft strikte quota gesteld voor de verkoop van elektrische auto’s, die naar verwachting tegen 2030 80% van alle verkochte auto’s zullen uitmaken. Autofabrikanten riskeren hoge boetes tot £ 15.000 per auto die de drempel niet haalt.

Kemi Badenoch, de staatssecretaris van Economische Zaken, heeft bevestigd dat het zogenaamde Zero Emissions Vehicle-mandaat, dat vereist dat 22% van de nieuw verkochte auto’s volgend jaar elektrisch is, van kracht blijft ondanks dat het verbod is uitgesteld tot 2035. Dit kan voor fabrikanten steeds moeilijker worden om te volgen. Mr. Palmer waarschuwde dat vanwege het verbod de vraag naar elektrische auto’s mogelijk niet voldoende zal zijn om aan de quota te voldoen.

Ondanks de verwachting dat honderdduizenden automobilisten een elektrische auto zouden aanschaffen, zijn de verkoopcijfers van elektrische voertuigen aanzienlijk gedaald. De auto-industrie heeft oplossingen voorgesteld die aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zoals het verlagen of verwijderen van de btw op nieuwe elektrische voertuigen of het terugdraaien van de recente beslissing om motorrijtuigenbelasting op elektrische auto’s op te leggen.

De Britse regering blijft echter vastbesloten om tegen 2050 netto nul te bereiken, maar wil “de mensen met ons meenemen”. Het is belangrijk om te overwegen dat de overstap naar elektrische voertuigen mogelijk niet voor iedereen haalbaar of betaalbaar is. Een nieuwe elektrische gezinsauto kan bijvoorbeeld gemakkelijk £ 25.000 kosten. Daarom is het essentieel om rekening te houden met de behoeften en mogelijkheden van alle burgers bij het nastreven van klimaatdoelen.