Waarom laad mijn auto zo langzaam op?

Het opladen van elektrische auto’s kan soms langer duren dan verwacht. Verschillende factoren beïnvloeden de laadsnelheid, zoals de capaciteit van het laadstation, de laadkabel, de buitentemperatuur en de instellingen van de auto zelf.

Een belangrijke factor is het type laadstation dat wordt gebruikt. Thuisladen via een gewoon stopcontact is traag en kan tot 48 uur duren voor een volle lading. Een privé laadstation of een publieke laadpaal met wisselstroom (AC) is sneller, maar kan nog steeds tussen de 5 en 20 uur duren, afhankelijk van de capaciteit van de auto en het laadstation.

Daarnaast speelt de temperatuur een cruciale rol. Bij koud weer laadt de batterij trager op. Het is daarom aan te raden om bij vriesweer te laden bij een overdekte laadpaal of een beschutte locatie te kiezen. Ook de laadstatus van de batterij heeft invloed; het is efficiënter om te laden wanneer de batterij bijna leeg is, in plaats van halverwege te beginnen.

De gelijktijdige bezetting van laadstations kan ook de laadsnelheid verminderen. Wanneer meerdere voertuigen aan hetzelfde laadstation zijn aangesloten, wordt de beschikbare stroom verdeeld, wat de laadsnelheid voor elk voertuig verlaagt.

Tot slot, de techniek in de auto zelf kan de laadsnelheid beperken. Sommige auto’s hebben een ingebouwde beperking om oververhitting te voorkomen en de levensduur van de batterij te verlengen. Het is belangrijk om de instellingen van de auto te optimaliseren voor het beste laadresultaat.

Door rekening te houden met deze factoren, kunnen bestuurders de laadsnelheid van hun elektrische voertuigen verbeteren en efficiënter gebruik maken van hun laadtijd.