Vertraging in de overstap naar elektrische auto’s in het VK: verwarring en kritiek

Het Verenigd Koninkrijk overweegt de overstap naar elektrische auto’s uit te stellen. Een van de veranderingen die de Britse regering overweegt, is het uitstellen van het verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s met vijf jaar. De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, heeft gezegd dat mensen tot 2035 nieuwe benzine- en dieselauto’s kunnen kopen in plaats van tot 2030, waardoor het VK in lijn komt met landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Canada en Zweden. “We gaan de overgang naar elektrische voertuigen versoepelen”, zei hij. “We zullen nog steeds aan onze internationale verplichtingen voldoen en tegen 2050 netto nul bereiken”.

Het VK kondigde het verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2020 aan, waardoor het op koers kwam om de eerste grote economie te worden die het wegvervoer zou decarboniseren – een essentiële stap om aan de netto-nulverplichtingen te voldoen. Sunak’s plannen waren alom bekend en autofabrikanten bekritiseerden de verwachte beleidswijziging eerder op woensdag. Ze hebben miljarden geïnvesteerd om hun wagenparken te elektrificeren vóór de deadline en hoopten dat het doel van 2030 de vraag naar elektrische voertuigen zou stimuleren.

De Britse auto-industrie heeft zich langzaam hersteld nadat de autoproductie in 2022 een dieptepunt van 66 jaar bereikte. De industrie was ook achterop geraakt in de race naar elektrische voertuigen. Sunak wordt bekritiseerd door bondgenoten en het bedrijfsleven voor het vertragen van klimaatdoelen en het ondermijnen van groene beleidsmaatregelen. Lisa Brankin, de voorzitter van Ford UK, zei in een verklaring dat het autobedrijf “drie dingen nodig heeft van de Britse regering: ambitie, toewijding en consistentie. Een versoepeling van 2030 zou alle drie ondermijnen”.

De vertraging in het uitfaseren van benzine- en dieselvoertuigen en gasboilers betekent dat deze producten tot ver in de jaren 2040 op de Britse wegen en in huizen zullen blijven, wat toekomstige inspanningen van regeringen om de uitstoot te verminderen mogelijk bemoeilijkt. De overstap naar elektrische voertuigen is een belangrijk punt van zorg voor de auto-industrie, aangezien het ongeveer 30% minder arbeid kost om een elektrisch voertuig te assembleren vanwege het lagere aantal bewegende onderdelen. Deze situatie heeft geleid tot kritiek op de steun van de regering voor de transitie naar elektrische voertuigen en de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.