Natrium-ionbatterijen: Een goedkoper alternatief voor elektrische auto’s

Natrium-ionbatterijen kunnen een goedkoper en duurzamer alternatief bieden voor lithium-ionbatterijen in elektrische voertuigen (EV’s). In dit artikel bespreken we de voordelen van natrium-ionbatterijen en hoe ze de kosten van elektrische auto’s kunnen verlagen.

Voordelen van natrium-ionbatterijen
Natrium-ionbatterijen bieden verschillende voordelen ten opzichte van lithium-ionbatterijen:
1. Natrium is veel overvloediger en goedkoper dan lithium, waardoor de kosten van de batterijen kunnen worden verlaagd.
2. Natrium-ionbatterijen hebben een breder scala aan beschikbare elektrolyten, wat resulteert in een breder bedrijfstemperatuurbereik en een hogere veiligheid.
3. Onderzoek toont aan dat natrium-ionbatterijen een lager risico op thermische doorloop hebben, wat betekent dat ze veiliger zijn in geval van kortsluiting.

Natrium-ionbatterijen in elektrische auto’s
Hoewel natrium-ionbatterijen minder energiedicht zijn dan lithium-ionbatterijen, zijn recente innovaties erin geslaagd om de prestaties van natrium-ionbatterijen te verbeteren, waardoor ze concurrerend zijn met sommige lithium-ion systemen, met name die met lithium-ijzerfosfaat (LFP) kathodes. Deze batterijen zijn goed genoeg om goedkopere elektrische auto’s te leveren met een bereik van 150-250 mijl. Recente analyses tonen aan dat de nieuwste natrium-ionbatterijpakketten zelfs goedkoper kunnen zijn dan LFP-batterijen, dankzij de goedkopere grondstoffen.

Chinese bedrijven zoals CATL, HiNa en JAC Motors hebben al aangekondigd dat ze werken aan elektrische voertuigen met natrium-ionbatterijen. CATL is van plan om natrium-ionbatterijen te leveren aan de Chinese autofabrikant Chery voor een nieuw EV-model. HiNa en JAC Motors hebben ook een natrium-aangedreven model aangekondigd met een bereik van 155 mijl, dat naar verluidt voor ongeveer $10.000 (€8.220) in China zal worden verkocht.

Toekomst van natrium-ionbatterijen
Er is nog steeds aanzienlijke ruimte om de energiedichtheid van natrium-ionbatterijen te verbeteren. Onderzoek is aan de gang om nieuwe kathodematerialen te ontwikkelen die meer natriumionen in hun structuur kunnen opslaan en een hogere spanningsafgifte kunnen leveren, wat resulteert in verbeterde rijbereiken voor elektrische voertuigen.

Hoewel natrium-ionbatterijen nog niet op grote schaal worden gebruikt in elektrische auto’s, is het waarschijnlijk dat ze in de toekomst een grotere rol zullen spelen, vooral als de kosten van lithium-ionbatterijen blijven stijgen. Natrium-ionbatterijen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verlagen van de kosten van elektrische auto’s en het vergroten van de acceptatie van elektrische voertuigen wereldwijd.