Innovatieve Batterij van CATL Maakt Elektrisch Vliegen Mogelijk

De vooruitgang in batterijtechnologie heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de succesvolle test van een elektrische vliegtuigbatterij door CATL. Deze doorbraak belooft een revolutie teweeg te brengen in de luchtvaartindustrie, met de verwachting dat een elektrisch vliegtuig met een bereik van 1.800 mijl tegen 2028 operationeel zal zijn.

CATL, bekend als ’s werelds grootste producent van batterijen voor elektrische voertuigen, heeft zijn geavanceerde batterijtechnologie nu toegepast op de luchtvaart. Tijdens de 15e jaarlijkse bijeenkomst van de New Champions van het World Economic Forum, kondigde CATL-voorzitter Robin Zeng aan dat hun batterij al een 4-tons vliegtuig succesvol heeft laten opstijgen. De volgende stap is het ondersteunen van een 8,8-tons vliegtuig, wat een aanzienlijke sprong voorwaarts betekent in de capaciteit en het bereik van elektrische vliegtuigen.

De nieuwe batterij van CATL, een gecondenseerde materiebatterij met hoge energiedichtheid, werd in april 2023 onthuld en is ontworpen voor zowel elektrische passagiersvliegtuigen als elektrische voertuigen. Deze batterij biedt niet alleen een groter bereik, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

De verwachte actieradius van 1.243 tot 1.864 mijl maakt deze vliegtuigen geschikt voor zowel privé- als zakelijke vluchten. Dit zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de luchtvaartindustrie, door de operationele kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

CATL’s inzet voor duurzaamheid wordt verder benadrukt door hun ontwikkeling van een nieuwe generatie natrium-ionbatterijen, die beter presteren bij lage temperaturen en geen lithium nodig hebben. Deze innovaties tonen aan dat CATL niet alleen de huidige markt voor elektrische voertuigen domineert, maar ook de toekomst van de luchtvaart vormgeeft.