Hoe dichtbij is commerciële fusie-energie?

Het idee om de kracht van sterren te benutten voor menselijk gebruik lijkt steeds meer binnen handbereik te komen. Ondanks decennia van onderzoek, valse starts en enorme kostenoverschrijdingen, blijven bedrijven en overheden wereldwijd investeren in de ontwikkeling van fusie-energie. De belofte van schone, bijna onuitputtelijke energie blijft een aantrekkelijk vooruitzicht.

Een van de bedrijven die zich inzetten voor de ontwikkeling van fusie-energie is Helion. Met meer dan 200 medewerkers werken ze in een razend tempo aan de bouw van ’s werelds eerste commerciële fusie-energiecentrale. Ze hopen dat hun nieuwste machine, die momenteel in aanbouw is, tegen het einde van 2024 elektriciteit zal produceren en binnen enkele jaren netto-energie zal leveren.

Fusie-energie is een proces dat sterren, zoals de zon, van energie voorziet. Het is een proces waarbij lichte atomen samenkomen om nieuwe elementen en deeltjes te vormen die minder wegen dan de oorspronkelijke massa. Deze ontbrekende massa wordt omgezet in energie, volgens de beroemde vergelijking van Einstein, E=mc2.

Het doel van fusiewetenschappers is om een apparaat te bouwen dat deze kracht veilig kan benutten om een constante stroom elektriciteit op te wekken. Er zijn twee benaderingen die ze al decennia lang nastreven. Een daarvan, bekend als magnetische opsluiting, vereist het opschorten van het hete plasma in een magnetische schaal. Dit is een uitdagende aanpak die een groot vat vereist dat het hete gas kan bevatten zonder het aan te raken. Momenteel proberen landen over de hele wereld zo’n machine te bouwen in het zuiden van Frankrijk.

Hoewel de weg naar commerciële fusie-energie nog lang en vol uitdagingen is, blijft de belofte van een schone, bijna onuitputtelijke energiebron een krachtige motivator voor wetenschappers en investeerders over de hele wereld.

Veelgestelde Vragen
Wat is fusie-energie?
Fusie-energie is een proces waarbij lichte atomen samenkomen om nieuwe elementen en deeltjes te vormen die minder wegen dan de oorspronkelijke massa. Deze ontbrekende massa wordt omgezet in energie.

Hoe verschilt fusie van kernsplijting?
Kernsplijting, het proces dat momenteel in kerncentrales wordt gebruikt, oogst energie door zware atomen uit elkaar te halen. Fusie daarentegen genereert energie door lichte atomen samen te voegen.

Wat is magnetische opsluiting?
Magnetische opsluiting is een benadering voor het genereren van fusie-energie die het hete plasma binnen een magnetische schaal opschort. Het vereist een groot vat dat het hete gas kan bevatten zonder het aan te raken.

Wanneer kunnen we commerciële fusie-energie verwachten?
Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, is het nog steeds moeilijk te zeggen wanneer fusie-energie commercieel beschikbaar zal zijn. Er zijn nog veel technische uitdagingen te overwinnen, maar bedrijven zoals Helion hopen tegen het einde van 2024 elektriciteit te produceren met fusie-energie.