Geen elektrische schakelaar wordt ingeschakeld” totdat gijzelaars vrij zijn, zegt Israël

Israël heeft gezworen dat het geen essentiële middelen of humanitaire hulp naar Gaza zal toelaten totdat Hamas de gijzelaars vrijlaat. “Humanitaire hulp aan Gaza? Geen elektrische schakelaar wordt ingeschakeld, geen waterkraan wordt geopend en geen brandstoftruck zal binnenkomen totdat de Israëlische gijzelaars naar huis zijn teruggekeerd,” zei de Israëlische minister van Energie, Israël Katz, op donderdag.

Hamas wordt verondersteld tientallen Israëli’s, buitenlanders en dubbele nationaliteiten te hebben gevangengenomen tijdens de grootste aanval van de gewapende groep op Israël in decennia. Israël heeft gezworen Hamas uit te roeien en kondigde een “volledige belegering” aan van de Gazastrook als vergelding voor de aanval van zaterdag, die volgens Israëlische functionarissen meer dan 1.300 mensen heeft gedood en ongeveer 3.000 heeft verwond.

Het enige elektriciteitsstation van Gaza is uitgeschakeld en ziekenhuizen die over hun capaciteit heen zijn, raken zonder brandstof. “De menselijke ellende veroorzaakt door deze escalatie is afschuwelijk, en ik smeek de partijen om het lijden van burgers te verminderen,” zei Fabrizio Carboni, regionaal directeur van het Internationale Rode Kruis, op donderdag. “Naarmate Gaza zonder stroom komt te zitten, verliezen ziekenhuizen hun stroom, waardoor pasgeborenen in couveuses en oudere patiënten met zuurstof in gevaar komen. Nierdialyse stopt en er kunnen geen röntgenfoto’s worden gemaakt. Zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico om in mortuaria te veranderen”.

Duizenden Israëlische reservisten zijn opgeroepen ter voorbereiding op een mogelijke grondaanval op Gaza. Op donderdag zei de Israëlische militaire woordvoerder luitenant-kolonel Richard Hecht dat er nog geen beslissing over een invasie was genomen, “maar we bereiden ons erop voor”. Hecht vertelde verslaggevers dat Palestijnse schutters nog steeds probeerden Israël binnen te komen via de zee, en dat het leger doorging met pogingen om de Gazapoort te beveiligen.