Elektrische voertuigeigenaren geconfronteerd met stijgende verzekeringskosten

Elektrische voertuigeigenaren in het Verenigd Koninkrijk worden geconfronteerd met aanzienlijk hogere verzekeringskosten. Volgens gegevens van Confused.com zijn de verzekeringspremies voor elektrische voertuigen 72% hoger dan vorig jaar, met een gemiddelde van £959. Ter vergelijking: voor benzine- en dieselrijders is de stijging 29%, of £192, wat het bedrag op £848 brengt.

Oorzaken van de stijgende kosten
Een van de redenen voor de hogere verzekeringskosten voor elektrische voertuigen is dat ze duurder zijn om te repareren. Analisten stellen dat de claimkosten voor elektrische auto’s 25% hoger zijn en dat ze ongeveer 14% langer duren om te repareren dan een diesel- of benzinewagen. Bovendien zijn dure functies en upgrades nu standaard voor elektrische auto’s, wat de reparatiekosten verhoogt en een domino-effect heeft op de premies.

Reactie van de verzekeringssector
De Association of British Insurers benadrukt dat de autoverzekeringsmarkt concurrerend blijft en dat er voor elektrische voertuigen dekking beschikbaar is bij een breed scala aan aanbieders. De organisatie voegt eraan toe dat haar leden de uitrol van elektrische voertuigen volledig ondersteunen. Desondanks blijven de verzekeringskosten voor elektrische voertuigeigenaren stijgen, wat voor sommige bestuurders een financiële last kan zijn.