Elektrische fietsen verdringen meer olieverbruik dan elektrische auto’s

In de groeiende elektrische voertuigindustrie krijgen elektrische auto’s vaak de hoofdrol als het gaat om milieubewuste oplossingen voor transport. Maar wat als ik je vertelde dat er een elektrisch voertuig is dat twee keer zoveel olie verdringt als die elektrische auto’s? En als dat nog niet indrukwekkend genoeg is, overweeg dit: het doet dit met de helft van het aantal wielen. Ja, dat klopt. Ik heb het over elektrische fietsen.

Uit een recente grafiek van Bloomberg New Energy Finance, die werd gepresenteerd in Anthropocene Magazine, blijkt dat elektrische fietsen en driewielers het meeste olieverbruik verdringen – meer dan twee keer zoveel als alle grotere elektrische voertuigen, zoals elektrische personenauto’s, e-bussen en e-vrachtwagens, gecombineerd. Het indrukwekkende is dat e-bikes dit doen met aanzienlijk minder vraag naar batterijen.

Het Amerikaanse Ministerie van Energie bevestigt dat ongeveer 50% van alle autoritten in de VS minder dan 10 kilometer bedragen. Elektrische fietsen zijn een uitstekend alternatief voor deze korte ritten, omdat ze minder energie verbruiken en minder infrastructuur vereisen dan elektrische auto’s. Bovendien zijn e-bikes betaalbaarder en toegankelijker voor een breder publiek, wat bijdraagt aan hun grotere impact op het verminderen van het olieverbruik.

In 2022 hebben elektrische voertuigen bijna 1,5 miljoen vaten olie per dag verdrongen, waarbij elektrische fietsen, scooters, bromfietsen en andere tweewielige voertuigen de leiding namen. Bloomberg’s Nathaniel Bullard stelde dat elektrische fietsen, driewielers en scooters het wereldwijde olieverbruik op grote schaal verstoren. Het is duidelijk dat elektrische fietsen een cruciale rol spelen in de transitie naar duurzamere transportoplossingen en een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.