Elektrische Auto’s: Grote Kortingen Beschikbaar Dankzij Groeiende Concurrentie

Dankzij de groeiende concurrentie op de markt en enige terughoudendheid van consumenten, bieden autofabrikanten en autodealers enorme kortingen op elektrische voertuigen, met name luxe modellen. De eerste enthousiaste adoptanten, die het gevoel hebben dat ze de nieuwste technologie in hun voertuigen moeten hebben, bezitten nu al elektrische voertuigen, zegt Joseph Yoon, consumenteninzichtenanalist bij Edmunds. Autofabrikanten moeten zich nu richten op meer mainstream consumenten met andere prioriteiten.

Hybride modellen, met een bekende en vertrouwde technologie die geen laadstations vereist, trekken veel meer interesse van consumenten, zegt Pat Ryan, CEO van het auto-shopping app-bedrijf CoPilot. In tegenstelling tot elektrische voertuigen worden hybriden verkocht voor meer dan hun stickerprijzen en gaan ze snel van de dealerlots af, volgens gegevens van Edmunds.

Tesla had de markt voor elektrische voertuigen lange tijd grotendeels voor zichzelf. Nu voegt Tesla prijsdruk toe voor elektrische voertuigen en verlaagt het agressief de prijzen in een poging zijn grote marktaandeel te behouden met een verouderde modelreeks.

Kortingen en Belastingvoordelen
In september 2022 werd het gemiddelde elektrische voertuig dat in de Verenigde Staten werd gekocht, exclusief Tesla’s, verkocht voor ongeveer $1.500 boven de stickerprijs. Een jaar later ging het gemiddelde elektrische voertuig voor ongeveer $2.000 onder de stickerprijs, volgens gegevens van Edmunds.

De gemiddelde korting op een Volkswagen ID.4 is ongeveer $2.900, en kortingen op de Nissan Ariya gemiddeld ongeveer $2.200. Deze voertuigen zijn nog steeds niet precies goedkoop, met stickerprijzen rond de $50.000, maar met kortingen en belastingkredieten kosten ze ongeveer hetzelfde, of zelfs een beetje minder, dan het gemiddelde nieuwe voertuig.

Belastingkredieten en Leasing
Vanwege verschillende beperkingen komen veel elektrische voertuigen, wanneer ze worden gekocht, niet in aanmerking voor belastingkredieten. Maar dankzij een eigenaardigheid in de belastingwetten, vervallen de meeste beperkingen als een voertuig wordt geleased in plaats van gekocht, volgens Alison Flores van het Tax Institute bij H&R Block, inclusief de cap op de voertuigprijs.

Bij een lease gaat het belastingkrediet naar het leasebedrijf dat technisch gezien de “eigenaar” van de auto is. Het leasebedrijf kan het dan doorgeven aan de consument in de vorm van verlaagde leasebetalingen.

Conclusie
Het is duidelijk dat er momenteel grote kortingen beschikbaar zijn voor elektrische voertuigen, vooral voor luxe modellen. Dit is te danken aan de groeiende concurrentie op de markt en de terughoudendheid van consumenten. Bovendien kunnen consumenten profiteren van belastingkredieten, vooral als ze ervoor kiezen om een voertuig te leasen in plaats van te kopen. Het is een uitstekende tijd om een elektrisch voertuig te overwegen, gezien de financiƫle voordelen die momenteel beschikbaar zijn.