Elektrische Auto’s: Een Verzekeringsrisico?

Elektrische auto’s lopen het risico om effectief onverzekerbaar te worden, omdat analisten worstelen om een prijs te bepalen voor batterijreparaties, zo heeft de onderzoeker voor de autoverzekeringsindustrie gezegd. Jonathan Hewett, CEO van Thatcham Research, het onderzoekscentrum voor autoverzekeraars, zei dat een gebrek aan “inzicht en begrip” over de kosten van het repareren van beschadigde elektrische autobatterijen de premies opdrijft en ertoe leidt dat sommige aanbieders helemaal weigeren dekking te bieden.

Elektrische auto’s kunnen bijzonder duur zijn om te repareren, gemiddeld ongeveer een kwart meer dan een benzine- of dieselvoertuig. Experts hebben eerder gewaarschuwd dat elektrische voertuigen na kleine botsingen worden afgeschreven vanwege de kosten en complexiteit van het repareren van hun batterijen.

De Uitdagingen van Verzekeren
Hewett zei: “De uitdaging is dat we geen manier hebben om te begrijpen of de batterij op enige manier is aangetast of beschadigd. De dreiging van thermische runaway betekent dat er een catastrofale brand kan ontstaan als de cellen van de batterij… beschadigd zijn bij een botsing. Wat we op dit moment moeilijk vinden om te begrijpen, is hoe we die diagnostische techniek benaderen. Het is alsof een dokter probeert te begrijpen wat er mis is met je zonder aantekeningen of een röntgenfoto”.

John Lewis Financial Services stopte vorige maand met het aanbieden van autoverzekeringen voor elektrische auto’s voor nieuwe en bestaande klanten, terwijl zijn underwriter Covéa de risico’s en kosten analyseerde. Aviva verwijderde eerder dit jaar verzekeringsproducten voor de Tesla Model Y voordat ze enkele maanden later weer werden hersteld.

De Toekomst van Elektrische Autoverzekeringen
Hewett zei dat de premies uiteindelijk zouden beginnen te stabiliseren en overeen zouden komen met die van benzine- en dieselauto’s zodra actuarissen de tools hadden om de risico’s van het verzekeren van elektrische auto’s beter te begrijpen, en zei dat het probleem waarschijnlijk “op korte termijn” zou zijn. Hij voegde echter toe: “De batterij is een extreem duur onderdeel van een elektrisch voertuig en totdat we efficiënte manieren vinden om ermee om te gaan, hebben we de uitdaging van hoge premies voor elektrische voertuigen, wat niemand wil”.

Sommige klanten krijgen nu meer dan £100 per week aangeboden om hun elektrische voertuigen te verzekeren, terwijl anderen melden dat de premies zijn verdubbeld of verdrievoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Een van de redenen die wordt toegeschreven aan de sterke stijging van de kosten van elektrische auto reparaties komt voort uit aanbevelingen voor elektrische auto’s om 50ft uit elkaar te worden gehouden in reparatiewerven uit angst dat ze zouden kunnen ontploffen.