Elektrische auto’s: Een veiliger alternatief voor brandgevaar

Elektrische voertuigen (EV’s) hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, zowel in technologische vooruitgang als in populariteit. Een van de veelbesproken onderwerpen rondom EV’s is de veiligheid, met name het risico op brand. Hoewel het waar is dat EV’s kunnen vlam vatten, net als auto’s op benzine, zijn ze volgens onderzoek minder vatbaar voor brand.

Volgens een onderzoek van Battelle voor de National Highway Traffic Safety Administration zijn de neiging en ernst van branden en explosies van lithium-ion batterijsystemen vergelijkbaar of misschien zelfs iets minder dan die van benzine- of dieselvoertuigen. Lithium-ion batterijbranden verschillen van benzinebranden omdat ze tijd nodig hebben om de nodige hitte te bereiken om te ontbranden, terwijl benzine onmiddellijk ontbrandt bij contact met een vonk of vlam. Hierdoor hebben lithium-ion batterijen een aanzienlijk lager risico op het veroorzaken van een brand of explosie.

Statistieken uit 2015 toonden aan dat er 174.000 voertuigbranden werden gemeld, en bijna allemaal betroffen ze benzinevoertuigen. Tesla beweert dat benzineauto’s 11 keer meer kans hebben om vlam te vatten dan een Tesla. Als we deze methode van vergelijking gebruiken, zijn er ongeveer vijf EV-branden voor elke miljard afgelegde kilometers, vergeleken met 55 branden per miljard afgelegde kilometers in benzineauto’s.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze technologie nog in de kinderschoenen staat. Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan en er meer gegevens beschikbaar komen, zullen we een beter begrip krijgen van de veiligheid van EV-batterijtechnologie.

Veelgestelde vragen (FAQ)
Zijn elektrische auto’s veiliger dan benzineauto’s als het gaat om brandgevaar?
Ja, volgens onderzoek zijn elektrische auto’s minder vatbaar voor brand dan benzineauto’s.

Wat is een lithium-ion batterij?
Een lithium-ion batterij is een type oplaadbare batterij die veel wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Ze gebruiken lithium-ionen die van de negatieve elektrode naar de positieve elektrode bewegen tijdens ontlading en omgekeerd bij opladen.

Wat is thermische runaway?
Thermische runaway verwijst naar een situatie waarin een toename van de temperatuur veranderingen in de omgeving veroorzaakt die de temperatuur verder verhogen. Dit kan leiden tot een ongecontroleerde positieve feedback loop en uiteindelijk tot brand of explosie.

Verklarende woordenlijst
Elektrisch voertuig (EV): Een voertuig dat wordt aangedreven door een of meer elektromotoren, die hun energie krijgen van oplaadbare batterijen.
Lithium-ion batterij: Een type oplaadbare batterij die veel wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Ze gebruiken lithium-ionen die van de negatieve elektrode naar de positieve elektrode bewegen tijdens ontlading en omgekeerd bij opladen.
Thermische runaway: Een situatie waarin een toename van de temperatuur veranderingen in de omgeving veroorzaakt die de temperatuur verder verhogen. Dit kan leiden tot een ongecontroleerde positieve feedback loop en uiteindelijk tot brand of explosie.
Benzineauto: Een auto die wordt aangedreven door een interne verbrandingsmotor die benzine als brandstof gebruikt.