Elektrisch Vliegtuig Landt in Florida voor Luchtmacht Testen

Een elektrisch vliegtuig, aangedreven door een enkele propeller, heeft een lange reis gemaakt van Vermont naar Florida. Het vliegtuig, gecreëerd door Beta Technologies uit Vermont, is uiteindelijk in Florida aangekomen, waar het landde op het vliegveld van Duke Field, dat deel uitmaakt van de Eglin Air Force Base. De reden voor de lange reis van noord naar zuid is om de Amerikaanse luchtmacht de kans te geven het op batterijen werkende vliegtuig te testen en te zien hoe het omgaat met taken zoals het verplaatsen van vracht.

Het vliegtuig, genaamd Alia, heeft een vleugel van 50 voet lang, zitplaatsen voor twee piloten aan de voorkant en vrachtruimte achter hen. Beta ontwikkelt twee verschillende versies van het elektrische vliegtuig. Een daarvan is een CTOL-vliegtuig, wat staat voor “conventional take-off and landing”. Het vliegtuig dat de luchtmacht in Florida ter beschikking heeft, is uitgerust voor CTOL-vlucht, wat betekent dat het opstijgt en landt door over een startbaan te cruisen, net als een gewoon vliegtuig. Een tweede versie is ontworpen voor VTOL-vlucht, een acroniem dat staat voor “vertical take-off and landing”. Die variant maakt gebruik van vier propellers die parallel aan de grond staan om op die manier op te stijgen en te landen. Beide varianten hebben een propeller aan de achterkant om ze door de lucht te duwen.

Om in Florida te komen, heeft het Beta-vliegtuig meer dan een dozijn stops gemaakt onderweg, vertrokken uit Burlington, Vermont op 11 oktober en vloog 84 mijl naar Glens Falls, New York, een sprong die 49 minuten duurde. Het verliet uiteindelijk New York, vloog door staten zoals Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Virginia en de Carolina’s, en eindigde uiteindelijk in Florida. De afstand die voor de hele missie werd afgelegd, was 2.000 mijl, volgens Beta. Verschillende piloten namen beurten om het te bedienen, waaronder Nate Moyer, die militaire ervaring heeft met het vliegen van vliegtuigen zoals F-16’s. Hij was ook de piloot aan de besturing toen het vliegtuig in en uit Joint Base Andrews vloog. “De responsiviteit is ongelooflijk,” zegt hij, beschrijvend wat het is om Alia te vliegen.