Duitse subsidies voor thuisladen van elektrische auto’s binnen één dag uitverkocht

De Duitse overheid lanceerde op dinsdag een nieuw fonds om mensen met een eigen huis en een elektrische auto te helpen bij het installeren van zonnepanelen, een batterijopslagsysteem en een laadpunt, zodat ze hun auto’s thuis op een milieuvriendelijke manier kunnen opladen. De vraag was echter zo groot dat het €300 miljoen ($315 miljoen) fonds al in de vroege uren van woensdagochtend leeg was. “Als gevolg van de enorme interesse en de grote vraag zijn de goedgekeurde begrotingsmiddelen van €300 miljoen voor het kalenderjaar 2023 al uitgeput,” aldus de KfW-ontwikkelingsbank van de Duitse overheid in een verklaring. In totaal werden ongeveer 33.000 aanvragen goedgekeurd.

De website van de bank crashte af en toe op dinsdag, blijkbaar overbelast door bezoekers die zich aanmeldden voor het programma. De Duitse minister van Verkeer, Volker Wissing, van de pro-business FDP, sprak van een “overweldigende vraag” en zei dat het subsidieregeling duidelijk een gevoelige snaar had geraakt bij het publiek.

Subsidievoorwaarden
De subsidieregeling was bedoeld voor mensen met een eigen huis of appartement. Het doel van het programma was om de overgang naar elektrisch rijden te stimuleren en tegelijkertijd het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, te bevorderen. Door de combinatie van zonnepanelen, batterijopslag en laadpunten kunnen elektrische auto-eigenaren hun voertuigen opladen met schone energie die ze zelf opwekken, wat zowel de CO2-uitstoot als de energiekosten vermindert.

Toekomst van elektrisch rijden in Duitsland
Hoewel de subsidies snel uitverkocht waren, toont dit aan dat er een grote interesse is in elektrisch rijden en het gebruik van hernieuwbare energie in Duitsland. De overheid zal waarschijnlijk verdere maatregelen nemen om de adoptie van elektrische voertuigen en de bijbehorende infrastructuur te ondersteunen, gezien de groeiende vraag en het belang van het verminderen van de CO2-uitstoot om klimaatverandering tegen te gaan. Het is echter nog onduidelijk of er in de toekomst meer fondsen beschikbaar zullen worden gesteld voor soortgelijke subsidieregelingen.