Draadloos Opladen: De Toekomst van Elektrisch Rijden Zonder Stekker

In de straten van Detroit, VS, is een technologische revolutie gaande. De eerste draadloze elektrische weg in de VS is geïnstalleerd, waardoor elektrische voertuigen kunnen opladen terwijl ze rijden. Deze technologie, bekend als “inductief opladen”, maakt gebruik van elektromagnetische spoelen onder het wegdek die verbonden zijn met het stroomnet van de stad. Deze spoelen creëren een elektromagnetisch veld boven de weg dat energie overdraagt aan een ontvanger die aan de accu van een voertuig is bevestigd.

Hoewel de kosten van deze technologie momenteel hoog zijn, bijna $2 miljoen per mijl, is de hoop dat wegen zoals deze een van de belangrijkste obstakels kunnen helpen overwinnen die mensen ervan weerhouden over te schakelen op elektrische voertuigen – de zogenaamde “range anxiety”. Met de huidige laadinfrastructuur die nog niet op het niveau is om grote aantallen elektrische voertuigen te ondersteunen, en de tijd die het kost om een voertuig op te laden tijdens lange reizen, zijn de meeste automobilisten terughoudend om hun op fossiele brandstoffen aangedreven auto’s in te ruilen.

Ondanks de hoge kosten en logistieke uitdagingen, geloven sommigen dat draadloos opladen de toekomst van transport kan zijn. “De evolutie van het opladen zal gaan van snoer naar draadloos,” zei een expert op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. “En we zullen wegen hebben die voertuigen kunnen opladen terwijl ze rijden – en waar ze parkeren”.

Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, zijn er al bedrijven die werken aan het oplossen van de grootste uitdagingen die de EV-revolutie belemmeren: onvoldoende laadinfrastructuur, beperkte rijafstand, en een afhankelijkheid van grote, dure batterijen. Draadloos opladen kan deze problemen aanpakken en het bezit van een EV veel handiger maken.

Veelgestelde Vragen
Wat is inductief opladen?
Inductief opladen is een technologie die gebruik maakt van elektromagnetische velden om energie over te dragen tussen twee objecten. In het geval van draadloze elektrische wegen, worden elektromagnetische spoelen onder het wegdek gelegd die een elektromagnetisch veld creëren. Wanneer een voertuig met een geschikte ontvanger over deze spoelen rijdt, wordt energie overgedragen van de spoelen naar de accu van het voertuig.

Wat is range anxiety?
Range anxiety is de angst die sommige bestuurders van elektrische voertuigen hebben dat hun voertuig zonder stroom zal komen te zitten voordat ze een oplaadpunt kunnen bereiken. Dit kan een belemmering vormen voor de adoptie van elektrische voertuigen, vooral in gebieden waar de laadinfrastructuur nog niet volledig ontwikkeld is.

Zijn er al elektrische voertuigen die draadloos kunnen opladen?
Op dit moment zijn er nog geen elektrische voertuigen die standaard zijn uitgerust met een inductieve oplaadontvanger. Echter, naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en meer wordt geadopteerd, zullen EV-fabrikanten waarschijnlijk beginnen met het inbouwen van deze technologie in hun voertuigen.

Verklarende Woordenlijst
Inductief opladen: Een methode van energieoverdracht die gebruik maakt van elektromagnetische velden. Het wordt vaak gebruikt in draadloze oplaadtoepassingen, zoals mobiele telefoons en elektrische tandenborstels, en nu ook in elektrische voertuigen.
Range anxiety: De angst die sommige bestuurders van elektrische voertuigen hebben dat hun voertuig zonder stroom zal komen te zitten voordat ze een oplaadpunt kunnen bereiken.
Elektrisch voertuig (EV): Een voertuig dat wordt aangedreven door een of meer elektrische motoren, die hun energie krijgen van oplaadbare batterijen.