Dolfijnen en Elektrische Velden: Een Nieuwe Ontdekking

Wetenschappers hebben ontdekt dat dolfijnen in staat zijn om elektrische velden waar te nemen, wat hen mogelijk helpt bij het jagen en navigeren in de zeeën. Deze ontdekking kan bijdragen aan een beter begrip van de zintuigen van dolfijnen en kan helpen bij het beschermen van deze dieren.

Pasgeboren tuimelaars hebben een rij haren op de bovenkant van hun kaken. Na het spenen vallen deze haren echter uit. Onderzoekers dachten dat deze structuren geen functie hadden, maar Dr. Guido Dehnhardt en zijn collega’s ontdekten dat de putjes die achterblijven na het uitvallen van de haren, elektriciteit kunnen waarnemen. Deze gevoeligheid kan dolfijnen helpen bij het vangen van vissen of het navigeren in de oceaan.

Uit verder onderzoek bleek dat de gevoeligheid van dolfijnen voor elektriciteit vergelijkbaar is met die van het vogelbekdier, dat naar verluidt zijn elektrische zintuig gebruikt om voedsel te zoeken. Dolfijnen zouden hun elektrosensitiviteit ook kunnen gebruiken om te navigeren, aangezien ze magnetische velden kunnen waarnemen. Omdat ze magnetisch materiaal in hun lichaam hebben, kan het elektrische zintuig hen in staat stellen om veranderingen in het aardmagnetisch veld te voelen en een soort magnetische kaart te gebruiken.

Het beter begrijpen van de zintuigen van dolfijnen kan helpen om de dieren te beschermen. Zo werden er bijvoorbeeld elektromagnetische apparaten aan netten toegevoegd om haaien op afstand te houden nadat hun elektrosensitiviteit was ontdekt. Misschien is iets soortgelijks mogelijk met dolfijnen, hoewel ze veel minder gevoelig zijn.

Veelgestelde vragen
Wat is elektrosensitiviteit?
Elektrosensitiviteit is het vermogen om elektrische velden waar te nemen. Dit zintuig helpt sommige dieren bij het jagen, navigeren en communiceren.

Hoe helpt elektrosensitiviteit dolfijnen bij het jagen?
Dolfijnen kunnen elektrische velden waarnemen die door vissen worden geproduceerd wanneer ze bewegen. Dit kan hen helpen om prooien te lokaliseren en te vangen.

Kunnen dolfijnen magnetische velden waarnemen?
Ja, dolfijnen kunnen magnetische velden waarnemen. Dit vermogen, in combinatie met hun elektrosensitiviteit, kan hen helpen om te navigeren en veranderingen in het aardmagnetisch veld te detecteren.

Hoe kan deze ontdekking helpen bij het beschermen van dolfijnen?
Door het beter begrijpen van de zintuigen van dolfijnen, kunnen er maatregelen worden genomen om de dieren te beschermen. Bijvoorbeeld, het toevoegen van elektromagnetische apparaten aan netten om dolfijnen op afstand te houden, net zoals dit wordt gedaan om haaien weg te houden.