Deze landen adopteren het snelst elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen (EV’s) worden steeds populairder in verschillende landen over de hele wereld. De top 5 landen met het hoogste aandeel EV-verkopen zijn Noorwegen (waar volledig elektrische voertuigen 80% van de personenautoverkopen in 2022 uitmaakten), IJsland (41%), Zweden (32%), Nederland (24%) en China (22%). China’s positie op deze lijst is vooral opmerkelijk, aangezien het de grootste automarkt ter wereld is. Andere grote automarkten hebben lagere EV-verkopen, maar groeien snel.

Noorwegen en China als voorbeeld
Noorwegen en China zijn twee van de meest opvallende landen op het gebied van EV-adoptie. In Noorwegen maakten volledig elektrische voertuigen in 2022 meer dan 79% van de nieuwe voertuigverkopen uit, met de Tesla Model Y, Volkswagen ID.4 en Škoda Enyaq als de top 3 BEV-modellen. In China, dat meer dan de helft van de wereldwijde EV-verkopen vertegenwoordigt, hadden in 2022 30% van de nieuw verkochte auto’s een stekker en waren 22% volledig elektrisch. De best verkopende volledig elektrische modellen waren de Wuling HongGuang Mini EV, Tesla Model Y en BYD Dolphin.

Snelle groei in andere landen
Naast de koplopers zijn er ook andere landen die indrukwekkende groeicijfers laten zien op het gebied van EV-adoptie. Zo heeft Finland een EV-marktaandeel van 10% bereikt, en zijn landen als India en Israël nu bezig met het versnellen van de EV-implementatie tegen snellere snelheden dan het wereldwijde gemiddelde, dankzij dalende kosten en geavanceerdere technologie.

Toekomstige groei van EV-verkopen
De International Energy Agency (IEA) voorspelt dat de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s dit jaar met meer dan een derde zal stijgen, waardoor hun aandeel in de totale automarkt bijna 20% van alle nieuwe autoverkopen zal bedragen. Elektrische autoverkopen zijn in landen als India, Indonesië en Thailand meer dan verdrievoudigd, zij het vanaf zeer lage startaantallen. Een combinatie van effectief beleid en investeringen in de particuliere sector zal naar verwachting deze groei verder stimuleren.

In conclusie, de adoptie van elektrische voertuigen neemt snel toe in landen over de hele wereld, met Noorwegen, IJsland, Zweden, Nederland en China als koplopers. Andere landen, zoals Finland, India en Israël, laten ook indrukwekkende groeicijfers zien, wat wijst op een veelbelovende toekomst voor de wereldwijde EV-markt.