Dalende Verkoop van Elektrische Voertuigen in Duitsland: Een Nieuwe Realiteit

In Duitsland, een land dat bekend staat om zijn auto-industrie, is er een opmerkelijke daling in de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s). Volgens de VDA lobbygroep wordt er dit jaar een daling van 14% verwacht, de eerste daling sinds 2016. Deze daling is het gevolg van het stopzetten van subsidies door de overheid in december.

BMW CEO Oliver Zipse, die al jaren pleit voor flexibele productielijnen voor verbrandings-, hybride- en zelfs waterstofaangedreven auto’s, lijkt zijn gelijk te halen. Zijn voorzichtige strategie, die overeenkomt met die van zijn voorganger, werd bekritiseerd omdat deze niet agressief genoeg zou zijn in het uitdagen van de elektrische leider Tesla Inc. Nu lijkt het erop dat Zipse de toekomst heeft voorzien. Met de vertraging van de adoptie van EV’s en de terugkeer van plug-in hybrides, lijkt BMW’s voorzichtige benadering niet langer zo’n slecht idee.

“De vraag naar elektrische voertuigen ziet er dit jaar niet goed uit in Duitsland,” zei Jan Burgard, hoofd van de automotive consultant Berylls strategy advisors. “Het bovenste segment van de EV-markt is bijna verzadigd, en er is weinig aanbod in het lagere segment van €25.000.”

Autofabrikanten beginnen al hun weddenschappen af te dekken. Het Audi-merk van Volkswagen vermindert zijn EV-aanbod, en VW trekt zich terug uit plannen om aandelen in zijn batterij-eenheid te verkopen. Mocht de EV-vertraging overgaan in een langdurige daling, dan zou dit miljarden in de industrie kunnen ondermijnen.

Veelgestelde Vragen
Wat is een elektrisch voertuig (EV)?
Een elektrisch voertuig (EV) is een voertuig dat wordt aangedreven door een of meer elektromotoren, die hun energie krijgen van oplaadbare batterijen.

Wat is een hybride voertuig?
Een hybride voertuig is een voertuig dat wordt aangedreven door een combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor. Deze voertuigen kunnen op verschillende manieren worden opgeladen, waaronder door regeneratief remmen en door de verbrandingsmotor.

Wat is een plug-in hybride?
Een plug-in hybride is een type hybride voertuig dat kan worden opgeladen via een externe stroombron, zoals een stopcontact, evenals door zijn verbrandingsmotor.

Wat zijn subsidies?
Subsidies zijn financiële bijdragen die door de overheid worden verstrekt om bepaalde activiteiten te stimuleren, zoals de aankoop van elektrische voertuigen. In Duitsland zijn deze subsidies in december stopgezet, wat heeft geleid tot een daling van de verkoop van EV’s.

Wat is de VDA lobbygroep?
De VDA (Verband der Automobilindustrie) is een Duitse lobbygroep die de belangen van de auto-industrie vertegenwoordigt. Ze hebben de verwachte daling van de verkoop van EV’s in Duitsland gerapporteerd.