Biden Administratie kondigt ‘grootste ooit’ investering aan in Amerikaans elektriciteitsnet

De Biden-administratie heeft een investering van $3,46 miljard aangekondigd om het verouderde elektriciteitsnet van de VS te upgraden. Dit is de grootste investering tot nu toe in het netwerk. Het geld, afkomstig uit de Bipartisan Infrastructure Law, zal worden besteed aan 58 verschillende projecten in 44 staten. De gestreste stroomnetten hebben het geld hard nodig, zowel om stroomuitval te voorkomen als om meer schone energie op het net te brengen.

Investeren in een duurzame toekomst
De investering is een belangrijke stap in de richting van het doel van president Biden om tegen 2035 een 100 procent koolstofvrije energiesector te creëren. Dit zal de VS helpen de toezeggingen na te komen die het heeft gedaan onder de klimaatovereenkomst van Parijs. “Veel van [het netwerk] is bijna een eeuw geleden gebouwd… We hebben het nodig om groter te zijn, we hebben het nodig om sterker te zijn, we hebben het nodig om slimmer te zijn,” zei minister van Energie Jennifer Granholm in een gesprek met verslaggevers.

De impact van de investering
De geselecteerde projecten zullen naar verwachting $8 miljard aan zowel federale als particuliere investeringen genereren. Het Department of Energy zegt dat de financiering zal helpen om meer dan 35 gigawatt aan hernieuwbare energie op het net te krijgen, wat ongeveer de helft is van de zonne-energiecapaciteit op nutsniveau in het land in 2022. Het zal ook 400 microgrids ondersteunen, die lokaal energie kunnen opwekken – bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken – en zichzelf kunnen beschermen tegen stroomuitval die het grotere stroomnet beïnvloedt.

De rol van de vakbonden
Elk project is onderworpen aan Biden’s “Justice40” Initiatief, dat ervoor zorgt dat 40 procent van de voordelen van federale investeringen naar gemeenschappen gaat die “gemarginaliseerd, onderbediend en overbelast zijn door vervuiling”. De Biden-administratie zegt ook dat het streeft naar “goedbetaalde vakbondsbanen” door deze projecten; 86 procent van de geselecteerde projecten “bevat vakbondsverbanden of zal collectieve arbeidsovereenkomsten betrekken”, volgens een persbericht van DOE.