Amazon’s Elektrische Vloot Bereikt Mijlpaal: 10.000 Rivian Bestelwagens in Dienst

Amazon.com heeft aangekondigd dat het nu 10.000 Rivian elektrische bestelwagens in zijn bezorgvloot heeft die routes maken in de VS en Europa. Dit nieuws werd bekendgemaakt tijdens een bedrijfspresentatie op dinsdag. Amazon heeft een partnerschap met EV-maker Rivian om tegen 2030 minstens 100.000 elektrische bestelwagens op de weg te hebben. In juli zei Amazon dat het er meer dan 5.000 had.

Deze aankondiging komt na een productievoorspelling van Rivian in augustus, waarin het bedrijf zijn productievoorspelling voor het volledige jaar 2023 verhoogde naar 52.000 voertuigen. Rivian produceert ook R1T pick-up trucks en R1S sport utility vehicles. Amazon, dat een aandeel heeft in Rivian, heeft al 150 miljoen leveringen voltooid met Rivian bestelwagens.

Het in Seattle gevestigde bedrijf werkt ook samen met Volvo om zware elektrische vrachtwagens toe te voegen aan zijn middellange afstandsbezorgvloot. Volvo zei in 2022 dat het 20 EV-vrachtwagens aan Amazon zou leveren.

Amazon’s inzet voor het decarboniseren van zijn bezorgvloot is een belangrijk onderdeel van zijn klimaatbelofte. Het bedrijf heeft zich ertoe verbonden om tegen 2040 netto nul koolstof te bereiken. Als onderdeel van die belofte kondigde Amazon ook een partnerschap aan met Rivian om tegen 2030 100.000 elektrische bestelwagens op de weg te hebben.

In slechts drie korte jaren is een eenvoudige schets uitgegroeid tot de op maat gemaakte elektrische bestelwagens die vandaag de dag op de weg zijn. Met zijn inzet om tegen 2030 alle 100.000 elektrische bestelwagens op de weg te hebben, zal Amazon miljoenen metrische tonnen koolstof per jaar elimineren.

Amazon’s op maat gemaakte elektrische bestelwagens zijn op de weg en maken leveringen in meer dan 800 steden en regio’s in de VS, waaronder Austin, Baltimore, Boston, Cleveland, Chicago, Cincinnati, Dallas, Denver, Grand Rapids, Houston, Indianapolis, Kansas City, Las Vegas, Madison, Nashville, New York, Newark, Oakland, Omaha, Philadelphia, Phoenix, Pittsburgh, Portland, Provo, Rochester, Salt Lake City, San Diego, San Jose, Santa Rosa, Seattle, St. Louis, Tampa en Toledo.

Amazon rolt ook bestelwagens uit in Alpharetta, Charlotte, Miami en Orlando. Tot op heden hebben de bestelwagens van Amazon van Rivian meer dan 150 miljoen pakketten aan klanten in de VS geleverd.

Naast het bestellen van 100.000 op maat gemaakte elektrische bestelwagens van Rivian, heeft Amazon meer dan 15 modellen van elektrische voertuigen op de weg gezet, waaronder bezorgvoertuigen, e-cargo fietsen en e-rickshaws, om te testen en te leren in de VS, de Europese Unie en India. Amazon blijft zich inzetten voor het veilig leveren van producten terwijl het blijft innoveren en nieuwe manieren vindt om de verpakking te verminderen en de recycleerbaarheid te verhogen.

Sinds 2015 heeft Amazon geïnvesteerd in materialen, processen en technologieën die het gewicht van de verpakking per zending met 38% hebben verminderd en meer dan 1,5 miljoen ton verpakkingsmateriaal hebben geëlimineerd. Amazon investeert ook in oplossingen zoals groene waterstof en andere alternatieve brandstofmethoden, zoals ultra-lage koolstof elektrobrandstoffen, voor zijn bezorging en operaties.

Amazon kondigde ook plannen aan om de komende vijf jaar meer dan 1 miljard euro te investeren om zijn transportnetwerk in heel Europa verder te elektrificeren en te decarboniseren, als onderdeel van het werk van het bedrijf om pakketten duurzamer aan klanten te leveren. Deze investering is ook bedoeld om innovatie in de hele industrie te stimuleren en meer openbare laadinfrastructuur aan te moedigen, wat zal helpen om de bredere transportindustrie sneller de uitstoot te verminderen.