Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Het is een veelvoorkomende aanname dat het opladen van een elektrische auto (EV) langer duurt dan het tanken van een conventionele auto bij een pomp. Dit is geen onredelijke aanname, aangezien elektrische auto’s tussen de 30 minuten en een week kunnen opladen, afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de oplaadtijd van elektrische auto’s en hoe u deze tijd in uw dagelijks leven kunt inpassen.

Factoren die de oplaadtijd beïnvloeden
Er zijn vijf belangrijke factoren die de oplaadsnelheid van een elektrische auto beïnvloeden:
1.Batterijgrootte: Een grotere batterijcapaciteit zal langer duren om op te laden.
2.Batterijstatus (leeg vs. vol): Het opladen van een lege batterij duurt uiteraard langer dan het opladen van een halfvolle batterij.
3.Maximale laadsnelheid van het voertuig: De laadsnelheid wordt beperkt door de maximale laadsnelheid van het voertuig, dus u zult niet sneller opladen, zelfs niet op een laadpunt met een hogere laadsnelheid.
4.Maximale laadsnelheid van het laadpunt: De laadsnelheid wordt ook beperkt door de maximale laadsnelheid van het laadpunt.

Oplaadniveaus en snelheden
Er zijn drie hoofdniveaus van opladen voor elektrische auto’s:
Niveau 1: Dit niveau maakt gebruik van een standaard 120V huishoudelijk stopcontact en kan 40-50+ uur duren om een auto volledig op te laden.
Niveau 2: Veel nieuwe elektrische auto’s kunnen tot 12 uur opladen met een niveau 2-stopcontact. Een Tesla Model 3 Long Range met een 11,5 kW-lader en een 75 kWh-batterijpakket zou bijvoorbeeld ongeveer 6,5 uur nodig hebben om volledig op te laden met een niveau 2-lader.
Niveau 3 (snelladen): Afhankelijk van de laadbron en de batterijcapaciteit van het voertuig, kunnen sommige bestuurders hun auto’s tot 80% opladen in slechts 15 tot 30 minuten met een niveau 3-snellader.

Praktische tips voor het opladen van elektrische auto’s
Om het meeste uit uw elektrische auto te halen en de oplaadtijd te minimaliseren, kunt u de volgende tips overwegen:
– Plan uw oplaadtijd: Laad uw auto ’s nachts op, zodat hij klaar is voor gebruik in de ochtend. Een Tesla Model 3 of Hyundai Ioniq 5 kan bijvoorbeeld in 13 uur volledig opladen met een relatief lage stroomsterkte.
– Maak gebruik van snelladers: Als u onderweg bent en snel moet opladen, zoek dan naar niveau 3-snelladers die uw auto in slechts 15 tot 30 minuten tot 80% kunnen opladen.
– Houd de batterij tussen 20% en 80%: EV-batterijen werken het beste als ze niet onder de 20% of boven de 80% worden gebruikt. Probeer uw auto op te laden wanneer de batterij tussen deze niveaus ligt om de levensduur van de batterij te verlengen en de oplaadtijd te verkorten.

In conclusie, hoewel de oplaadtijd van elektrische auto’s langer kan zijn dan het tanken van conventionele auto’s, zijn er verschillende factoren en strategieën die u kunt overwegen om de oplaadtijd te minimaliseren en het meeste uit uw elektrische auto te halen.