Het ware kostenplaatje van elektrische voertuigen: blijven duur ondanks subsidies

Een uitgebreide analyse, gepubliceerd door de denktank Texas Public Policy Foundation (TPPF), concludeert dat elektrische voertuigen (EV’s) tienduizenden dollars duurder zouden zijn zonder de royale subsidies gefinancierd door belastingbetalers. Volgens het rapport van de TPPF, opgesteld door energie-experts Jason Isaac, Brent Bennett en Syd Lucas, zou het gemiddelde modeljaar 2021 EV ongeveer $48,698 duurder zijn om te bezitten over een periode van 10 jaar zonder de verbijsterende $22 miljard aan door belastingbetalers gefinancierde hand-outs die de overheid biedt aan fabrikanten en eigenaren van elektrische auto’s.

Het rapport stelt dat, dankzij een speciale vermenigvuldiger die al meer dan twee decennia bestaat, EV’s ongeveer zeven keer meer credits ontvangen onder federale brandstofefficiĆ«ntieprogramma’s dan ze daadwerkelijk bieden in brandstofeconomische voordelen. Dat bedrag, de totale regelgevingskredieten van federale en staatsbrandstofefficiĆ«ntie en broeikasgasemissienormen, bedraagt gemiddeld $27,881 per voertuig voor EV-fabrikanten.

Verder berekende de analyse dat de gesocialiseerde kosten van de belasting van EV-laadstations op het Amerikaanse elektriciteitsnet gemiddeld $11,833 per EV bedragen over 10 jaar. Dergelijke kosten worden gedragen door nutsbedrijven en belastingbetalers, van wie velen misschien geen EV bezitten.

Ondanks deze enorme prikkels, krijgen EV’s een lauwe reactie van de meerderheid van de Amerikanen die hun hogere kosten niet kunnen dragen. “Het is tijd dat de federale en staatsregeringen stoppen met het sturen van de Amerikaanse auto-industrie van een economische klif en de markten toestaan om verdere verbeteringen in kosten en efficiĆ«ntie te stimuleren,” vervolgt het rapport.

De harde realiteit voor voorstanders van EV’s en voor de dromers in de federale overheid, die brandstofeconomische regelgeving gebruiken om fabrikanten te dwingen steeds meer EV’s te produceren, is dat de werkelijke kosten van een EV op geen enkele manier vergelijkbaar zijn met een vergelijkbaar voertuig met een interne verbrandingsmotor (ICEV). “Zonder verhoogde en aanhoudende overheidssteun zullen EV’s vele jaren duurder blijven dan ICEV’s,” stelt het rapport. “Vandaar dat, zelfs met deze subsidies, EV’s een uitdaging zijn geweest voor dealers om te verkopen en waarom de basis economische realiteiten aangeven dat de droom van de Biden-administratie om tegen 2040 100% EV’s te bereiken nooit werkelijkheid zal worden”.

Het TPPF-rapport komt op een moment dat wetgevers op federaal en staatsniveau blijven inzetten op traditionele voertuigen op gas terwijl ze EV’s stimuleren. President Biden heeft als doel gesteld dat 50% van alle autoverkopen tegen 2030 nul-emissie zijn en zijn administratie heeft strenge beperkingen opgelegd aan voertuigen op gas.