BMW heeft al enige ervaring op de elektrische automarkt. De i3 is dan ook al meerdere keren opgefrist sinds de introductie van de auto eind 2013. Inmiddels heeft de auto een 42,2 kWh accupakket en een sportvariant genaamd i3s. Elektrisch Nederland heeft de nieuwste versie van de i3s op bezoek voor de rijtest!
Met de nieuwste versie van de i3(s) kom je volgens de WLTP-norm 285 kilometer ver. Tijdens de rijtest hebben de we dit uiteraard even op de proef genomen. Onze ervaring is dat je met de nieuwe BMW i3s zo’n 240 kilometer ver komt, afhankelijk van waar je je kilometers maakt. Zo zal de actieradius bij stedelijke kilometers een stuk hoger liggen. Daarnaast verschilt het ook flink in welke modus je je voortbeweegt.
Exterieur
De meningen verschillen flink wat het uiterlijk van de i3s betreft. Zeker de eerste versies van de auto wonnen niet bepaald de schoonheidsprijs. Inmiddels heeft BMW ook naar de auto gekeken en flink wat aanpassingen gedaan aan het exterieur van de auto. De nieuwste versie van de i3s ziet er goed uit. De auto oogt sportief en door de felblauwe details ook speels.
De zogeheten ‘suïcide doors’ zijn een erg leuk detail. Het is een van de dingen die, als mensen de auto niet goed kennen, niet meteen opvallen. Totdat je passagiers instappen in de auto. BMW maakt de grill voorop haar auto’s steeds groter, bij de i3s blijft deze nog steeds een stuk kleiner dan bij nieuwe BMW’s met een verbrandingsmotor. De grill is bij de i3s dichtgemaakt omdat deze eigenlijk overbodig is. Echter, zonder de iconische ‘grill’ herkennen we de auto niet onder de naam BMW. Onder de ‘motorkap’ bevind zich nog een klein opberg vak waar je met een beetje proppen twee laadkabels in kwijt kan.
Interieur
Als je plaatsneemt in de i3s weet je meteen dat je plaatsneemt in een BMW. Alles is netjes afgewerkt met oog voor de details. De felblauwe riemen springen eruit. In verschillende panelen in de auto kom je samengeperst gras tegen. Dit gras groeit extreem snel en is daardoor duurzaam voor gebruik in het interieur. Achterin de auto zit je niet bijzonder ruim. Daarnaast zijn de openklappende deuren niet optimaal als je achter in de auto moet plaatsnemen. Ook de bagageruimte in de auto is niet bijzonder ruim (260 liter) maar daar is de compacte i3s ook niet voor bedoeld.
Infotainment
Over het infotainment systeem zijn we erg te spreken. De grote ronde knop in het middenconsole van de auto kan eenvoudig bediend worden met een hand. Zo hoef je je ogen niet van de weg te halen tijdens het rijden. De auto die wij van BMW meekregen was uitgerust met het geluidssysteem van Harman/Kardon, zeker een aanbeveling als je veel muziek luistert in de auto. Dit systeem heeft een prijskaartje van 813,- euro, op zich nog best redelijk als je het vergelijkt met andere geluidssystemen.
Er zijn nog wel veel knoppen die overbodig zijn op het dashboard van de BMW i3s. Zo is de lange rij van verschillende radiozenders een beetje overbodig. De stoelen zijn relatief dun maar zitten prima. Het stuur in de i3s ziet er wat onhandig uit maar werkt in de praktijk zonder problemen.
Rijgedrag
Als je in de i3s rijdt weet je zeker dat je te maken hebt met een BMW. De elektrische auto plakt in vergelijking met andere elektrische auto’s aan de weg. De stuurbekrachtiging staat zwaarder ingesteld als bij andere auto’s. Bij hogere snelheden valt het rijgedrag echter wat tegen, door de dunne banden voelt de auto niet meer zo stevig aan. De topsnelheid van de i3s is 160 km/u. De 0 tot 100 km/u doet de i3s in 6,9 seconden. Hoewel het wel sneller is dan de meeste concurrenten in deze klasse voelt het niet heel erg rap.
In de auto zijn verschillende rijmodi te vinden. Je kan kiezen tussen: Sport, Comfort, Eco Pro en Eco Pro+. Bij de laatste twee wordt de snelheid van de auto begrensd. De auto heeft een totaal vermogen van 135 kW (184 pk). Daarmee komt een koppel van 270 Nm. Zoals je bij een BMW mag verwachten is de auto achterwiel aangedreven.
Actieradius en laden
Zoals eerder in het stukje genoemd kwam de actieradius in de praktijk uit op zo’n 240 kilometer. De WLTP-norm van de auto is 285 kilometer. Met een elektrische auto die in de praktijk boven de 200 kilometer kan afleggen kom je goed uit de voeten. Enkel bij een langere reis moet er gekeken worden naar een snellader onderweg.
Snelladen doet de auto nog steeds met een snelheid van 50 kW. Bij de laatste opfrisbeurt van de i3 was de verwachting dat de auto ook sneller kon gaan laden. BMW heeft er helaas voor gekozen dit getal niet op te hogen. 50 kW voelt in de praktijk ook wat langzaam. De batterij van de i3 is wel mee gegroeid door de jaren heen. Hierdoor sta je in de praktijk langer (maar ook minder vaak) aan de snellader. Daarnaast kan de concurrentie van de i3 een stuk sneller laden, de Kia e-Soul kan met 77 kW en de Peugeot e-208 met 100 kW. AC-laden doet de auto met 11 kW. Meer informatie over de BMW i3s vind je op de website van BMW.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS