In de rijtest hebben we deze keer wel een heel erg bijzondere auto. Elektrisch Nederland mocht namelijk kennis maken met de nieuwe Porsche Taycan! De nieuwe volledig elektrische Porsche is een van de meest excentrieke elektrische auto’s op dit moment. Porsche heeft grootse plannen voor toekomstige elektrische auto en de Taycan is het eerste model binnen het elektro-offensief van Porsche.
Het wachten is eindelijk voorbij. De Mission E concept van Porsche wordt geleverd als Taycan aan de eerste klanten. Ondanks dat productie tijdelijk was gestopt door het corona virus, is deze inmiddels weer hervat. De Porsche Taycan is in Nederland verkrijgbaar met twee verschillende accupakketten. De Porsche Taycan met een 79,2 kWh accupakket onder de naam Taycan 4S of een 93,4 kWh pakket onder de naam 4S (inclusief de optie van een grotere accu), Turbo en Turbo S. Naast de actieradius verschilt ook het laden. Met het kleinere pakket haal je een maximale laadsnelheid van 225 kW, bij het 93 kWh pakket kan de 270 kW gehaald worden. De range verschilt tussen de 407 kilometer en de 450 kilometer (WLTP). In de praktijk kom je ongeveer altijd boven de 350 kilometer uit.
Exterieur
Als je over mooie auto’s praat komt de Porsche vrijwel altijd aan bod. De nieuwe Taycan is geen uitzondering. Ondanks dat de auto is uitgerust met 4 deuren ziet de wagen er echt uit als een sportauto. De auto is netjes afgewerkt zoals je bij Porsche mag verwachten. De vier ledlampen zijn bijna angstaanjagend als je deze in je spiegel verschijnen. De auto is erg aerodynamisch vormgegeven waardoor je veel kilometers uit het accupakket kan halen.
De prijzen van de Taycan variëren net als de benamingen ook flink. Zo is de vanafprijs van de 4S € 109.900,-. Het duurste model, de Taycan Turbo S, heeft een vanafprijs van 191.000,- euro. De duurdere modellen kunnen naast het sneller laden ook sneller optrekken maar hierover later meer. Later komt er ook nog een Taycan op de markt die een prijskaartje zal krijgen van vermoedelijk onder de 100.000 euro. Voorin de auto kan je echter wel nog een kleine bagageruimte vinden waar je ongeveer een krat bier kwijt kan.
De auto is leverbaar met een flink gamma aan kleuren. Erg chique is het achterlicht van de Taycan. Het achterlicht is doorgetrokken en een opvallend en vooral mooi detail van de auto. Een doorgetrokken achterlicht zien we steeds vaker terug bij Porsche. Zo ook bijvoorbeeld bij de nieuwste 911 modellen of de Cayenne.
Interieur
Niet alleen de buitenkant van de Taycan is sportief. Ook het interieur komt sportief over. De grote felle schermen voelen als een cockpit van een auto uit de toekomst. Het infotainment systeem van de Taycan werkt erg prettig. Alles kan intuïtief bediend worden met maar weinig handelingen. Zodra de bijrijder plaatsneemt in de auto gaat ook zijn scherm aan, indien er gekozen is voor het 10,9 Inch bijrijders display (€1.081,-). Hij kan hier verschillende dingen instellen zoals bijvoorbeeld de muziek of de navigatie. Dit is erg handig als de bestuurder aan het rijden is.
Veel valt naar eigen smaak in te stellen in de Taycan. Uiteraard is de optielijst eindeloos bij Porsche. Er zijn maar weinig dingen waar je je aan kan ergeren in het interieur. De schermen reageren pas als je er wat harder op drukt. Dit is erg prettig als je bijvoorbeeld over een hobbelige weg rijdt. Hierdoor selecteer je niet snel een verkeerde functie. De schermen worden wel snel vies doordat alles met touchscreen bediend moet worden maar hier valt helaas weinig aan te doen.
De Taycan kan zelf ook een route plannen. Echter, er zijn nog wel wat verbeterpunten. Zo gaf het navigatiesysteem aan dat je op een route naar Parijs het beste kon gaan laden op een 24 kW Kia-lader. Dit is uiteraard veel te langzaam als je bedenkt dat de auto een maximale laadsnelheid heeft van 270 kW. Op dit gebied kan Porsche nog veel leren van bijvoorbeeld Tesla. Porsche is wel op de goede weg. Ondanks dat het systeem nog wat aanpassingen nodig heeft is het aanzienlijk beter dan de concurrentie. Daarnaast heeft Porsche de mogelijkheid om het systeem op afstand een update te geven. Het navigatiesysteem is daarmee niet meteen verouderd zodra je de auto bij de dealer ophaalt maar het blijft zichzelf verbeteren.
Rijgedrag
Over het rijgedrag van de Taycan kan alleen maar met lof gesproken worden. De auto plakt aan de weg en voelt in elk opzicht sportief aan. De auto zit daarnaast ook erg comfortabel maar dat mag ook wel voor een auto met zo’n prijskaartje. Uiteraard haal je meer kilometers uit je Taycan als je vooral stedelijke kilometers gaat rijden. De auto reageert snel en kan flink wat energie terugwinnen door af te remmen op de elektromotor in plaats van met de rem. Het regeneratief remmen kan ingesteld worden met een knop op het stuur.
Heel erg indrukwekkend is de 0 – 100 km/u tijd van de Porsche. De snelste versie van de Taycan, de Turbo S, doet dit in 2,8 seconden. Dit is zo snel dat het voelt als opstijgen in een vliegtuig. Wat aan deze ervaring bijdraagt is het geluid dat de auto maakt bij het optrekken. Hierdoor voelt het alsof de auto elk moment de lucht in kan gaan. Ook de topsnelheid is iets om over naar huis te schrijven. Bij de meeste volledig elektrische auto’s wordt de topsnelheid begrensd ook dit is bij de Taycan van toepassing. Echter de auto heeft een topsnelheid van 260 km/u. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je niet mee kan komen op de meest linkerbaan op de autobahn.
De Porsche Taycan is vierwielaangedreven. De twee elektromotoren in de auto hebben een totaal piekvermogen van 560 kW (761pk) bij het snelste model, de Taycan Turbo S. Dit vermogen ontstaat alleen als je de Launch Control functie gebruikt op de Turbo S. Dezelfde motoren kunnen ook tot 1050 Nm aan koppel leveren. Opvallend is de schakelbak in de Porsche. Deze hebben we nog niet eerder gezien bij een elektrische auto. De auto heeft twee versnellingen. Zodra je snel optrekt in de Taycan voel je dat de auto een keer schakelt tijdens de sprint.
Laden
Het opladen van de Taycan gaat onwaarschijnlijk snel. De meeste versies hebben een piekvermogen van 270 kW. Hoewel Porsche bij de introductie van de Mission E een maximaal laadvermogen van 350 kW had aangekondigd schiet 270 kW ook al flink op. Met dit soort laadsnelheden begint het opladen te lijken op het voltanken van een traditionele auto. De laadsnelheid lijkt echter wel snel af te nemen na ongeveer 40%. Daarna heeft de auto een laadsnelheid van 100 kW, dit is nog steeds boven het gemiddelde in de markt.
Thuis AC-laden kan de auto met een vermogen van 11 kW. Door de grote van de accu schiet dit niet echt op. Als je bedenkt dat de auto bijna een 100 kWh accu heeft kan het 9 uur duren voordat de auto vol is. Dit is echter als je continu met 11 kW kan laden. Bij een laadpaal die een vermogen van 3,7 kW heeft kan het wel 27 uur duren voordat de auto weer vol is.
Pingback: De Porsche Taycan | De Krachtpatser Onder De Elektrische Auto's - Iedereenelektrisch