In de rijtest hebben we deze keer twee interessante voertuigen. Elektrisch Nederland mocht namelijk kennis maken met de nieuwe smart fortwo en forfour. De smart’s zijn een van de goedkoopste elektrische auto’s die je op dit moment kan bestellen. Maar voelen de auto’s ook goedkoop aan?
Smart heeft in een vrij korte tijd een flinke ontwikkeling doorgaan. De kleine stadsautootjes zijn namelijk enkel nog verkrijgbaar met een volledig elektrische aandrijving. De fortwo en forfour mét benzinemotor zullen langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. De nieuwe smart wordt geleverd met een 17,6 kWh accupakket. Met dit pakket zou je volgens de WLTP-norm zo’n 133 kilometer ver moeten komen. In de praktijk, met een rustige rijstijl is dit best realistisch.
Exterieur
De nieuwe smart ziet er gelikt uit. Ondanks dat we het hier hebben over een vierzits en een tweezits smart, komen de auto’s flink overeen. Later meer over de forfour, nu eerst de fortwo. Zoals we van Daimler (moederbedrijf smart) gewend zijn is een smart altijd netjes afgewerkt. Je voelt dat de auto goed in elkaar steekt zodra je plaats neemt in de kleine cabine. De goedkoopste versie van de fortwo is verkrijgbaar vanaf € 23.995,-. De Edition One die op de afbeeldingen getoond wordt is echter een speciale uitvoering met veel opties. Deze versie van de smart staat voor 31.452,- voor je deur.
Van buiten heeft de nieuwe smart een flinke opfrisbeurt gekregen. De voorkant en achterkant zijn vernieuwd waardoor je het vorige model en het nieuwe model eenvoudig uit elkaar haalt. Een detail dat meteen opvalt bij het bekijken van de nieuwe smart is de grote grill die zich voorop het voertuig bevindt. Erg noodzakelijk zal deze niet geweest zijn, maar het geeft wel een natuurlijke look aan de kleine auto. Daarnaast vallen ook meteen de achterlichten op. Deze zijn verdeeld in 4 ledlampen waardoor de auto een luxere uitstraling krijgt.
De smart is altijd al een speelse auto geweest. Mede daarom is de auto leverbaar in veel verschillende kleur combinaties. De kleur op de fortwo bij de Edition One is Nardo Gray. Nardo Gray staat bijna elke auto goed en deze kleur hebben we dan ook eerder teruggezien op bijvoorbeeld een Audi RS6. Deze kleur heet bij smart overigens Asphalt Grey.
Interieur
Niet alleen het exterieur van de smart is speels. Ook in de auto kom je speelse elementen tegen van smart. Linksvoor op het dashboard vinden we een deels analoge meter die handig aantoont hoeveel energie de auto verbruikt en hoeveel procent van de batterij nog beschikbaar is om mee te rijden. Het stuur van de smart voelt erg prettig aan. Het klinkt wellicht wat raar, maar van alle elektrische auto’s waar ik in gereden heb was het stuur van de smart een van de fijnste om mee te rijden. Wellicht is dat ook wel een beetje beïnvloed door de kleine draaicirkel die de smart heeft.
Het infotainment systeem van de smart laat helaas flink te wensen over. Deze is wat langzaam in gebruik. Echter, binnenkort gaan de smart’s geleverd worden met de optie voor AppleCarPlay en Android Auto. Hierdoor zal het infotainment systeem in de smart vrijwel overbodig zijn. De smart is leverbaar met een glazen dak, hierdoor krijg je nog meer zicht in de kleine cabine. Daarnaast brengt het duurdere geluidsysteem van JBL de muziek fijn ten gehore. Wat overigens opvallend was is dat de smart nog gestart moet worden met een fysieke sleutel. Dit zie je vrijwel nooit meer in een elektrische auto.
Rijgedrag
Omdat de auto vooral bedoeld is voor stedelijk gebruik heb ik een groot aantal kilometers gemaakt in de stad Amsterdam. In het begin zou je hier wat sceptisch over kunnen zijn maar tijdens een flinke regenbui zit je toch echt veel liever in een smart dan op een scooter of fiets. De auto heeft een immens kleine draaicirkel waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat je een bocht niet red. Daarnaast is de auto zo klein dat je vrijwel altijd een plek vindt waar jij wél in past.
In de stad is de auto erg zuinig, zeker als je in ECO rijdt. Echter, als je gebruik gaat maken van de airco dan neemt de actieradius snel af. Sterker nog, de actieradius neemt met ongeveer 1/5e af. Om dit te onderbouwen heb ik wat gegevens uit de auto opgeschreven. Zo geeft de fortwo de volgende range aan bij het gebruik van verschillende modi:
114 km met ECO
104 km zonder ECO
93 km met Airco
De kleine stadsauto schiet in 11,6 seconden naar de 100 km/u door de 60 kW (82 pk) sterke elektromotor. De elektromotor heeft daarnaast een koppel van 160 Nm. De topsnelheid van de smart is begrensd op maximaal 130 km/u. Als je de auto in de ECO-stand zet dan remt hij net wat harder af op de accu waardoor je weer range terugwint. Ook het optrekken gaat dan niet meer zo vlot.
Actieradius en laden
Laden doet de smart relatief snel in de stad. De auto kan dit namelijk op een normale laadpaal (als deze dat aankan) met 22 kW. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Renault ZOE. De ZOE heeft overigens de optie tot snelladen met de CCS-stekker. Dit is iets wat ik wel miste in de smart. Omdat je enkel AC-kan laden is de auto niet echt geschikt voor een langere afstand. Het is wel mogelijk, je moet er dan wel zeker van zijn dat er een laadpaal staat bij aankomst op je bestemming. Hier kan de auto dan binnen een uur weer vol zijn (mits hij 22 kW kan leveren).
De smart forfour
Naast de fortwo hebben we ook kennis mogen maken met de fortwo. Deze grotere variant van de smart was niet zo luxe uitgerust als de fortwo. Hierdoor krijg je al vrij snel het Car2Go gevoel. Er worden iets goedkopere materialen gebruik in de auto. Door het snelle laden op langzame laadpunten en de eenvoudige bediening van de auto kan deze perfect worden ingezet als deelauto. De achterbank bij de forfour is verder geen echte toevoeging. Het is inderdaad mogelijk om met 4 mensen in de auto te zitten maar dit blijft erg krap. Persoonlijk zou ik voor de leuke 2 persoons variant gaan. Ik ken mij echter wel voorstellen dat als je een beginnend gezin bent, woonachtig in de stad, dat je eerder voor de grotere versie kiest.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS