
De Nederlandse stad Rotterdam krijgt een lening voor het aankopen van deels hybride en deels volledig elektrische bussen. Het lijkt erop alsof de bus eerder de stap maakt richting elektrisch vervoer in vergelijking met vrachtvervoer.
Veel steden kampen met te veel uitstoot. Een van de eenvoudigste manieren om snel winst te boeken bij het terug brengen van het CO2 gehalte is het openbaar vervoer elektrisch maken. De elektrische bus lijkt daardoor de ideale oplossing. Door de lage onderhoudskosten en TCO (Total Cost of Ownership) is deze branche vroeg aan zet bij de transitie.
De European Investment Bank heeft een lening gegeven aan Rotterdam voor de aankoop van 208 elektrische bussen. Het gaat om een bedrag van 115 miljoen euro. Het geld zal in handen komen van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. RET wil met het geld 105 elektrische en 103 hybride bussen aanschaffen. De bussen zullen worden aangeschaft bij de Nederlandse bussenbouwer VDL, die onlangs een volledig elektrische bus presenteerde.
Daarnaast gaat het bedrijf met het geld 32 oplaadpunten in de bus depots aanschaffen en 17 oplaadpunten op andere plekken. Het Rotterdamse vervoersbedrijf wil langzaam naar een uitstootvrije vloot toe werken. Ook in andere grote steden in Nederland rijden al een flink aantal elektrische bussen rond. Als laatste wil RET ook nog metro’s en trams vernieuwen in Rotterdam.
“This loan allows us to keep the cost of capital very low since we benefit from the low-interest rate that the EIB offers,” aldus Frank Hoevenaars, CFO van RET.
Bron: Electrive |
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS