Volvo investeert in startup FreeWire

Het Zweedse merk Volvo wil al langer elektrische auto’s gaan maken. Het merk investeerde afgelopen week in de startup FreeWire die mobiele snelladers aanbiedt.

Volvo spreekt al langer over elektrische auto’s. Het merk zegt dat in 2025 50% van de nieuwverkopen een stekker zal hebben. Met een stekker bedoelt het merk dat het naast plug-in’s (zoals de huidige XC90 of V60) ook volledig elektrische auto’s wil verkopen. Volgens geruchten zou Volvo volgend jaar aftrappen met de eerste volledig elektrische Zweed, de XC40. Maar voordat het zover is zullen eerst wat investeringen gedaan moeten worden.

Deze week investeerde een fonds (Volvo Cars Tech Fund) van het automerk in de startup FreeWire. Deze startup (gevestigd in San Francisco) biedt een flexibele snellaad optie aan voor de elektrische automarkt. De FreeWire lader kan opgeladen worden bij een normaal stopcontact. Doordat de lader niet vast staat maar een grote batterij bij zich draag is het mogelijk om de lader te verplaatsen.

Met een volle batterij kan de lader van FreeWire met DC laden (snelladen). En dat is best uniek. De snelladers van Allego of Fastned zijn met een dikke kabel aangesloten op ons stroomnetwerk en kunnen daardoor meerdere auto’s tegelijkertijd snelladen. Dit zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn met de mobile snellader van FreeWire. Volgens FreeWire kan elke burger nu snelladen doordat er geen grote investering gedaan hoeft te worden in een duur kabel dat op een hoog voltage op het stroomnetwerk is aangesloten.

Het Volvo Cars Tech Fund

Het bovengenoemde fonds van Volvo werd eerder dit jaar opgericht. Het fonds richt zich op de volgende onderwerpen: zelfrijdende auto’s, kunstmatige intelligentie, digitale mobiliteits oplossingen en elektrificatie. De investering in FreeWire zou ook nog een brug kunnen bieden naar de Chinese markt. Grootaandeelhouder van Volvo is immers Geely Motors die als thuishaven China hebben.

“Om een groter draagvlak te creëren voor elektrisch rijden en de adoptie van de elektrische auto te versnellen is het nodig om laden zo makkelijk mogelijk te maken. Het laden van een auto moet als het tanken van een benzineauto gaan lijken. Met de investering laten we zien dat we ambitieus zijn op dit gebied.” aldus CEO van het fonds Zaki Fasihuddin. Volvo is overigens ook druk bezig met elektrische vrachtwagens.

Volvo Freewire Mobiele lader

Bron: Volvo |

Wat vind jij? Schrijf een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.