Tesla stopt met een levenlang gratis superchargen

Als je vorige week een Tesla kocht was er een mogelijkheid om een levenlang gratis laden bij de auto te krijgen. Dit kon je doen als je door een vriend of kennis uitgenodigd werd om een Tesla Model S of X te kopen. Tesla stopte het zogenaamde ‘Referral Programma’ een paar dagen geleden.

Heel onverwachts kwam de beslissing van Tesla niet. Het bedrijf wilde eerder de optie al uit het assortiment halen maar doordat het bij sommige dealers niet lekker liep heeft het merk even gewacht met de actie. Nu lijkt het toch echt gebeurd, koop je vandaag een Model S, X of 3 dan is er geen optie meer om een leven lang gratis te laden bij de superchargers van Tesla. Bij de Model 3 heeft de optie nooit bestaan. Kopers van de goedkopere Tesla hielden hier al rekening mee tijdens het kopen van de auto.

Het afschaffen van de regeling zat er al aan te komen. De verkopen van het autobedrijf gaan zo goed dat de superchargers dit niet meer konden bijbenen. Voor de snelladers is echt een markt. Veel Tesla rijders maken gebruik van de snellaadpalen en zoveel auto’s kan Tesla niet blijven onderhouden met het gratis weg geven van stroom.

Ondanks dat Tesla de optie ‘een levenlang gratis superchargen’ nu niet meer aanbiedt was het wel de moeite waard om een Tesla te kopen voor dat de regel werd afgeschaft. Als je veel rijdt met een Tesla dan kunnen de stroom kosten soms hoog oplopen. Met deze optie wist je zeker dat dat niet kon gebeuren zolang je maar bij superchargers bleef laden.

Prijs

Tesla Nederland verkoopt de stroom voor een niet al te hoge prijs. In Nederland betaal je bij een supercharger €0,20 per geladen kWh. In België ligt de prijs wat hoger op €0,23 per kWh. Toch blijft de prijs niet hoog voor het snel opladen van een auto. Als je kijkt naar snelladers van andere merken dan betaal je een stuk meer. Bij de snelladers van Allego betaal je bijvoorbeeld €0,69 per geladen kWh.

In Duitsland gaat het laden bij een snellader van Tesla anders. In het buurland mogen bedrijven geen prijs aanbieden per geladen kWh. Tesla brengt onder de 60 kWh €0,17 per minuut in rekening, als je meer dan 60 kWh laad dan betaal je €0,34 kWh per minuut.

Locaties van Tesla

In Nederland staan relatief veel snelladers van Tesla. Dit is mede te danken aan de grote hoeveelheid van Telsa’s die in ons land rondrijden. Het aantal supercharger locaties staat op dit moment op ongeveer 17 locaties. De laders zijn vaak 24/7 open en kunnen laden met een snelheid van 120 kW. Het aantal locaties zal binnenkort verder uitbreiden mede door de vele Model 3’s die er in Nederland gereserveerd zijn. Volgens geruchten zouden de eerste Model 3’s voor Europa al geproduceerd zijn.

Bron: Engadget | Tesla

Wat vind jij? Schrijf een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.