e-Crafter te bestellen in Duitsland

Merken als Volkswagen en Mercedes werken al langer aan een volledig elektrische versie van de bestelbusjes in de vloot. Begin deze week ging de e-Crafter van Volkswagen in de verkoop in Duitsland, het zal dan niet lang meer duren voordat de e-Crafter beschikbaar is in Nederland.

De e-Crafter is de eerste volledig elektrische bus in de vloot van het Duitse autoconcern. De bus is vooral bedoeld voor binnenstedelijke distributie, daarvoor is de bus ideaal. Omdat je in een stad veel remt (en dus energie terug wint) en vooral kleine stukjes rijdt. In de e-Crafter ligt een e-Golf batterij van 36 kWh. Omdat de auto wat zwaarder is dan een Golf heeft de bus een actieradius van 130 kilometer (NEDC 176 km).

Verbruik van de bus ligt ook wat hoger dan de e-Golf, 21,5 kW op 100 kilometer. Vanaf begin deze week valt de Crafter te bestellen in Duitsland. De bus begint met een prijs van 69.500 euro kaal. Laadruimte van de e-Crafter is niet anders dan dat we die kennen van een nieuwe Crafter. De e-Crafter heeft een laadruimte van 11,3 m3, hoogte 1,96 meter en 1,38 meter breed. De bus is begrensd op 90 km/h en voor binnen steden is dat dus ruim voldoende.

Ook het opladen werkt zoals je van de e-Golf gewend bent. Snelladen gaat met maximaal 40 kW doormiddel van de CCS-stekker. Dit betekent dat je in ongeveer 45 minuten op 80% bent. Mocht je gebruik maken van een wallbox die 7,2 kW stroom kan leveren dan duurt het opladen ongeveer 5 uur. In de Crafter ligt een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor die genoeg power kan leveren voor eventuele zware ritten.

Volkswagen bied twee opties voor de e-Crafter in Duitsland. De eerste versie kan geladen worden tot maximaal 970 kg. De tweede versie kan geladen worden tot maximaal 1720 kg.

E-Crafter naar Nederland

Voor nu valt de e-Crafter alleen nog te bestellen in Duitsland maar het zal niet lang duren voordat wij in Nederland de bus ook kunnen bestellen. Het is wel al zeker dat de wagen in Nederland goed verkocht gaat worden. Stedelijke bedrijven staan te trappelen om de elektrische Crafter in gebruik te nemen. In Amsterdam moet alle binnenstedelijke distributie ‘schoon’ worden. Door deze regelgeving zal de e-Crafter goed vallen.

Wat vind jij? Schrijf een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.