
Is groene stroom wel groen?
Als je in het bezit bent van een elektrische auto wil je graag groene energie gebruiken om je auto weer wat kilometers verder te brengen. Maar, wat is groene stroom? Is groene stroom in Nederland wel groen? Hoe weet je eigenlijk zeker dat je groene stroom gebruikt?
Wanneer mag stroom groen heten?
Voordat ik ga vertellen wanneer natuurlijk geproduceerde stroom, groene stroom mag heten moet ik eerst uitleggen wat grijze stroom is. Grijze stroom is stroom die niet duurzaam opgewekt wordt, meestal gebeurt dit door kolencentrales in Nederland. Naast grijze stroom bestaat er ook groene stroom. Als je stroom groen wilt noemen moet je voldoen aan 4 regels van de EU:
- Het opwekken van de stroom moet bijdragen aan milieuverandering.
- De manier waarop je stroom opwekt mag geen gassen produceren.
- De leefomgeving van de mensen en dieren die er wonen mag niet worden aangetast.
- Er moet een oneindige voorraad zijn van de manier/grondstof hoe je stroom
Als je voldoet aan deze 4 regels mag je je geproduceerde stroom groen noemen. In totaal zijn er 4 manieren hoe je groene stroom kan opwekken: zon, water, wind en biomassa.
Zon = zonnepanelen
Water = zou een dam kunnen zijn of een rad dat ronddraait
Wind = een windmolen of vlieger + katrol
Biomassa = natuurlijk afval verbranden
Stroomnet
In Nederland voegen wij alle stroom bij elkaar op het stroomnet van de netbeheerder. Dit doen we omdat naar elk huis een elektriciteitskabel trekken te duur is. Grijze en groene stroom komen op het net samen. Omdat de stroom samenkomt op een net, en omdat niet iedereen groene stroom koopt zou het kunnen zijn dat maar 10% van de stroom uit het stopcontact daadwerkelijk groen is. Omdat 10% van Nederland deze stroom inkoopt. Wil je weten waar het stroom in de laadpalen in sommige steden vandaan komt? Klik hier.
Handel in groene-stroom
In de EU mag er gehandeld worden in stroom. Noorwegen is voor een groot deel zelfvoorzienend en maken bijna alleen maar natuurlijk geproduceerde stroom. Omdat niet iedereen in Noorwegen groene stroom koopt, verhandelt Noorwegen de groene stroom die zij produceren. In Nederland kopen we meer groene energie dan we produceren. Daarom kopen energiebedrijven in Nederland natuurlijk geproduceerde stroom uit Noorwegen. Zo lijkt het alsof de vraag- en aanbodlijn gelijk blijft. Maar dat is eigenlijk niet zo want zoveel groene stroom produceren we niet.
Zeker zijn van je groene energie? Hoe kan je nou zeker zijn dat de stroom die je inkoopt ook echt groen is? Door initiatieven door bijvoorbeeld “Van de Bron” kan je stroom direct kopen van bijvoorbeeld een boer die een windmolen op zijn veld heeft staan. Zo weet je zeker dat je niet mee werkt aan de handel van certificaten van stroom door grote energiebedrijven.
Nucleaire energie
Nucleair opgewekte stroom is op dit moment nog niet groen. Dit komt omdat het niet voldoet aan de regels van de EU. Bij het opwekken van stroom op deze manier wordt namelijk uranium gebruikt en dat wordt gewonnen door een steen uit de grond te halen. Daardoor is er een limiet op uranium. Overigens is er genoeg uranium en een kerncentrale stoot niets uit. Wist je dat auto’s ook kunnen voortbewegen op waterstof?
Een keer per maand op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen in de elektrische autobranche? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS