
Rijden op waterstof?
Het is voor iedereen wel duidelijk dat de auto’s die op fossiele brandstoffen rijden gaan verdwijnen, deze auto’s gaan plaats maken voor een stroom of waterstof (H2) manier van rijden. Nu zijn er twee goede alternatieven voor de fossiele brandstoffen. Zoals je misschien wel ziet worden steeds meer auto’s elektrisch. Maar hoe zit het eigenlijk met waterstof? Is dat niet een veel betere manier om auto’s te laten voortbewegen?
Waarom moeten we af van Benzine en Diesel?
10 jaar terug reed elke auto in Nederland op fossiele brandstoffen maar dit wordt in de loop der jaren steeds minder. Hier zijn meerdere redenen voor. Een van de redenen is dat de bron van deze brandstoffen langzamerhand uitgeput raakt. Benzine wordt steeds duurder omdat het steeds een schaarser goed wordt. De andere reden is omdat het erg slecht is voor het milieu. Fossiele brandstoffen stoten namelijk koolstofdioxide uit. Dit is slecht voor de gezondheid van de mens en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Daarom zullen wij op een moment van deze brandstoffen af moeten en mee moeten gaan in de energie transitie.
Waterstof
Mensen die verstand hebben van alternatieve brandstoffen zijn verdeeld in twee kampen. Het grootste kamp is overduidelijk het kamp die voor stroom is als alternatieve brandstof, omdat zij denken dat dat het beste alternatief is (ik ook!). Maar er blijft toch een kamp dat voor waterstof is. Waterstof blijkt een prima manier te zijn om een auto te laten voortbewegen maar is het wel efficiënt? H2 stoot geen slechte gassen uit maar alleen maar waterdamp. Ook is H2 onuitputtelijk, water is er namelijk genoeg op aarde. Waterstof is overigens duurder dan stroom om te produceren.
Waterstof in een auto
H2 wordt in de motor door een brandstofcel omgezet naar stroom. Met deze stroom wordt de elektromotor aangedreven. Dus een waterstof auto heeft ook een elektromotor. Het enige geluid dat uit de auto komt is dan ook van de elektromotor. Op een H2 tank kan ongeveer 500 km gereden worden (dat staat ongeveer gelijk aan een elektrische auto). Dus range is ook een probleem bij waterstof! Daarnaast is H2 ontzettend gevaarlijk. Waterstof kan namelijk ontploffen en is veel brandbaarder dan bijvoorbeeld benzine. Als laatste: is een H2 auto net zo duur als een elektrische auto. In Nederland verkopen waterstof auto’s ook niet. De chauffeur van Shell CEO (Ben van Beurden) vertelde mij zelfs dat er maar een handje vol reed, denk aan 30 tot 100 waterstof Mirai’s (dat is de H2 auto van Toyota, waar de CEO zelf in rijdt). Ik zie dus geen voordeel vergeleken met een elektrische auto. In Nederland kan je op 3 locaties H2 tanken…… Meer hierover vind je op deze website.

De Toyota Mirai (Deze rijdt op Waterstof)
De lobby
Er zijn veel bedrijven die lobbyen voor waterstof. Zo is Shell bezig met 1000 H2 tankstations in Duitsland te bouwen. Waarom doen ze dit als er nog maar twee auto’s zijn die op waterstof rijden? Omdat als de elektromotor overwint in dit proces, Shell minder toekomst heeft. Shell heeft namelijk ongeveer 450 tankstations in Nederland staan en deze plaatsen hebben alleen vergunningen voor benzine of diesel en dus geen elektriciteit. Deze vergunningen zijn al een aantal jaren geleden verdeeld en toen deed Shell niet mee. Shell heeft nu wel een paar snelladers maar deze worden onder de rand vergunning (hoofdvergunning is wel in handen van Shell en daarmee mogen zij fossiele brandstoffen verkopen) geplaatst (oneerlijk) maar het is niet anders.
Hoeveel kost rijden op stroom? En is dit wel goedkoper dan benzine vind je hier.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
RSS